Αντικειμενικές αξίες: Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Αντικειμενικές αξίες: Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ Facebook Twitter
1

Τα ακίνητα της Αθήνας θα είναι αυτά που αναμένεται να έχουν την μεγαλύτερη αύξηση των αντικειμενικών τους αξιών το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναπροσαρμογής τους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του newsit.gr, οι τιμές των διαμερισμάτων έκαναν άλμα το 2019 με τη μεγαλύτερη αύξηση, που υπερβαίνει το 10% κατά μέσο όρο, να εντοπίζεται στα ακίνητα της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές πώλησης των ακινήτων που επικρατούν στην αγορά αποτελούν την πυξίδα για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα αποκτήσουν τον Μάιο τα ακίνητα σε όλη τη χώρα.

Με τις τιμές πώλησης των κατοικιών να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι εκτιμητές δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήσεις στις αντικειμενικές κατά μέσο όρο 20% σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικά εκεί που η ψαλίδα μεταξύ των τιμών της αγοράς και των τιμών της Εφορίας είναι ανοιχτή και ο χάρτης της κτηματαγοράς έχει ανατραπεί από το φαινόμενο Airbnb και τη Golden Visa που κυνηγάνε στη χώρα μας Κινέζοι, Ρώσοι, Λιβανέζοι, Τούρκοι και Αιγύπτιοι.

"Φωτιά" στις τιμές των ακινήτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και από τους συμβολαιογράφους, τα μεσιτικά γραφεία, τους αναλυτές των τραπεζών, οι τιμές πώλησης των κατοικιών τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων της χώρας έχουν πάρει τα πάνω τους. Οι αυξημένες τιμές πώλησης των κατοικιών αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις νέες τιμές ζώνης. Ωστόσο σε αρκετές περιοχές οι αντικειμενικές εκτιμάται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες ενώ σε άλλες θα μειωθούν.

Με βάση τη σημερινή εικόνα της αγοράς, οι περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες θα βρεθούν στο κόκκινο είναι κυρίως αυτές όπου καταγράφεται μεγάλη διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018.

Οι εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει έως τις 20 Μαρτίου να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους για τα επίπεδα στα οποία θα πρέπει να διαμορφωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Αμέσως μετά η όλη διαδικασία περνά στο οικονομικό επιτελείο το οποίο θα πρέπει να διαμορφώσει τις νέες αντικειμενικές τιμές, προσαρμοσμένες στις εμπορικές. Δεδομένου ότι το 2019 καταγράφηκε αύξηση στις τιμές των ακινήτων, αυτό εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί και στις αντικειμενικές αξίες.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το νέο ύψος των αντικειμενικών αξιών το Μάιο.

Με πληροφορίες από newsit.gr

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρισμός για όλους: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οικονομία / Τουρισμός για όλους 2024: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν
NEWSROOM
Στεγαστική κρίση: Ένας «καλός» μισθός το κόστος στέγασης – ο «εφιάλτης» της ανανέωσης

Οικονομία / Στεγαστική κρίση: Ένας καλός μισθός το κόστος στέγασης – Ο «εφιάλτης» της ανανέωσης του συμβολαίου

Αναλυτικός οδηγός ενοικίασης κατοικίας και τιμές στο κέντρο, τα βόρεια, τα νότια προάστια και τον Πειραιά - 52% η αύξηση στα μισθώματα οικογενειακών κατοικιών - Οι 9+1 λόγοι που αυξήθηκαν τα ενοίκια - Από τον Θέμη Μπάκα, e-real estates
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

σχόλια

1 σχόλια