«Χρυσή βίζα»: Εξώδικα από επενδυτές για καθυστερήσεις στη χορήγηση άδειας παραμονής

«Χρυσή βίζα»: Εξώδικα από επενδυτές για καθυστερήσεις στη χορήγηση άδειας παραμονής Facebook Twitter
Καθυστερήσεις στη χορήγηση άδειας παραμονής με επένδυση σε ακίνητα (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
2

Ξένοι επενδυτές, που αγόρασαν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ άρχισαν τις εξώδικες διαμαρτυρίες κατά του Δημοσίου, για καθυστερήσεις το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα».

Συγκεκριμένα, 35 Κινέζοι που έχουν κάνει αίτηση για χορήγηση άδειας παραμονής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», έστειλαν πριν από μερικές εβδομάδες εξώδικη διαμαρτυρία, πρόσκληση και δήλωση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Βορείου Τομέα και Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Κάποιοι από αυτούς έχουν κάνει αίτηση εδώ και δύο χρόνια και ακόμη περιμένουν, ενώ ο νόμος προβλέπει έκδοση εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και λήψης βιομετρικών στοιχείων.

Με την εξώδικη διαμαρτυρία, οι Κινέζοι ζητούσαν την άμεση χορήγηση της άδειας διαμονής και την ταυτοποίηση των υπευθύνων για τις καθυστερήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν, θα προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια και θα διεκδικήσουν αποζημίωση. Εκπρόσωπος των ενδιαφερομένων ανέφερε ότι δεν υπήρξε πρόοδος, παρότι το εξώδικο εστάλη πριν από τις γιορτές και τώρα ετοιμάζονται οι προσφυγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Για τέτοιες καταστάσεις ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο στις 6 Φεβρουαρίου. Σε αυτή σημειώνεται, σε ότι αφορά τη διεκπεραίωση αιτημάτων έκδοσης μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή, ότι «οι υπηρεσίες σας θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ολοκληρώνεται εντός διμήνου η εξέταση και η έκδοση των εν λόγω αδειών, εφόσον συνοδεύονται από πλήρη δικαιολογητικά, όπως προβλέπεται από τη διάταξη του αρ. 20 παρ. Β περ. 7 του ν. 4251/14. Τούτο είναι απολύτως αναγκαίο, καθότι ο χρόνος έκδοσης των αδειών διαμονής αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος Golden Visa και τυχόν υπερβάσεις της εν λόγω προθεσμίας πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του».

Από το 2013, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», η Ελλάδα έχει χορηγήσει 6.692 άδειες παραμονής. Από αυτές, οι συντριπτική πλειονότητα- 4.714- έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους. Το ελάχιστο ποσό επένδυσης σε ακίνητο για να δοθεί άδεια παραμονής είναι 250.000 ευρώ.

Οικονομία
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM