ΣΕΒ: Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δεν έχουν ούτε 1.000 ευρώ στον «κουμπαρά» τους

ΣΕΒ: Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δεν έχουν ούτε 1.000 ευρώ στον «κουμπαρά» τους Facebook Twitter
Τι καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που παραθέτει ο ΣΕΒ για την οικονομική κατάταση των Ελλήνω - EUROKINISSI/APXEIOY
7

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται σχεδόν 7 στους 10 Ελληνες, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που παραθέτει ο ΣΕΒ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή που επικακαλείται στοιχεία του ΟΟΣΑ - τα οποία αξιοποιεί και παραθέτει ο ΣΕΒ - το 68,3% του πληθυσμού ζει κοντά στο όριο της φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, το 12,9% έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και το 55,4% είναι οικονομικά ευάλωτο. Κινδυνεύει δηλαδή να πέσει ανά πάσα στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας, μιας και δεν έχει αποταμιεύσεις που μπορούν να τον συντηρήσουν για πάνω από 3 μήνες. Το αντίστοιχο ποσοστό στον ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 50,4%, εκ του οποίου το 11,5% ζει στη φτώχεια και το 38,9% θεωρείται οικονομικά ευάλωτο. Επίσης, στην Ελλάδα το 67% του πληθυσμού διαθέτει αποταμιεύσεις που δεν υπερβαίνουν το 1/4 του εισοδηματικού ορίου φτώχειας, δηλαδή 983 ευρώ τον χρόνο.

Ως εκ τούτου, ο αριθμός των Ελλήνων που αδυνατούν να ζήσουν αξιοπρεπώς είναι δυσανάλογα υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, με την Ελλάδα να καταγράφει, μετά τη Λετονία (78,4%), το υψηλότερο ποσοστό όσων είναι φτωχοί ή οικονομικά ευάλωτοι στον ΟΟΣΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δανία, που παρέχει μαζί και με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες σχετικά υψηλότερη ποιότητα ζωής, διαμορφώνεται στο 36,3%.

ΣΕΒ: Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δεν έχουν ούτε 1.000 ευρώ στον «κουμπαρά» τους Facebook Twitter
Καθημερινή

Πέραν όλων αυτών, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα, η οποία μάλιστα διευρύνθηκε την περίοδο των μνημονίων και της κρίσης, επηρεάζοντας αρνητικά, κυρίως στα πρώτα χρόνια της ύφεσης, τα εισοδήματα των κατώτερων εισοδηματικά τάξεων. Στη χώρα μας, το υψηλότερο 20% του πληθυσμού έχει 5,5 φορές μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα από το χαμηλότερο 20%. Μπορεί αυτό το ποσοστό να την κατατάσσει υψηλά σε σχέση με άλλα κράτη της Ε.Ε., ωστόσο χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Μεξικό και η Τουρκία έχουν ακόμη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα.

Πάντως, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη σχετικά χαμηλότερη ανισοκατανομή πλούτου, μαζί με την Ιταλία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών κατέχει το 42% του καθαρού πλούτου έναντι 52% στον ΟΟΣΑ και 78% στις ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίζουν και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά. Καθοριστικός παράγων του χαμηλού αυτού ποσοστού της χώρας μας ενδέχεται να είναι, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η απόκτηση από ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων στεγαστικών δανείων τη δεκαετία του 2000, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου αλλά και στη διεύρυνση της μεσαίας τάξης.

Στην έρευνα επισημαίνεται ακόμη το φαινόμενο του «επιλεκτικού ζευγαρώματος», που συνίσταται στο ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων ζευγαριών αποτελείται από συντρόφους του ίδιου περίπου εισοδηματικού επιπέδου, το οποίο στην Ελλάδα είναι εντονότερο από άλλες χώρες και έχει ενταθεί κατακόρυφα στη διάρκεια της κρίσης.

«Το ένστικτο της επιβίωσης σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο φαίνεται, ενδεχομένως, να αποθάρρυνε την προσέγγιση συντρόφων χαμηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων. Όλες αυτές οι πρακτικές, όμως, διαιωνίζουν τις ανισότητες, και, συνεπώς είναι σημαντικό η πολιτεία να προσφέρει αντισταθμιστικές πολιτικές που δημιουργούν ίσες ευκαιρίες για όλους, και, κυρίως, ευκαιρίες μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση, την υγεία, και επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, για να μπορέσουν και άνθρωποι που δεν διαθέτουν αρχική πριμοδότηση, να βελτιώσουν τις προοπτικές της ζωής τους στη διάρκεια του εργασιακού βίου», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.

Οικονομία
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"συνεπώς είναι σημαντικό η πολιτεία να προσφέρει αντισταθμιστικές πολιτικές που δημιουργούν ίσες ευκαιρίες για όλους, και, κυρίως, ευκαιρίες μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση, την υγεία, και επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, για να μπορέσουν και άνθρωποι που δεν διαθέτουν αρχική πριμοδότηση, να βελτιώσουν τις προοπτικές της ζωής τους στη διάρκεια του εργασιακού βίου», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος. Πηγή: www.lifo.gr" Ο οποίος Σύνδεσμος στην πράξη κάνει ότι μπορεί για να τορπιλίσει αυτά τα παχιά λόγια που λέει, αλλά και για να μην πληρώσει καθόλου φόρους, με αποτέλεσμα η πολιτεία να στερείται των πόρων που θα της επέτρεπαν να υλοποιήσει αυτά που την προστάζει -υποκριτικότατα- π ο ΣΕΒ
Για την Αμερικη ( Στατιστικα )....( Πληθυσμος 2010 : 306 εκατομμυρια )
1 ) Ενας στους τρεις Αμερικανους ειναι 'η βρισκεται κοντα στο επιπεδο φτωχειας. 
Οι δημοσιογραφοι των Νιου Γιορκ Ταιμς, Τζε'ισον Παρλ, Ρομπερτ Γκεμπελοφ και η Σαμπρινα Ταβερνις αναφερθηκαν προσφατα σε στοιχεια της Απογραφης που δειχνουν οτι 49.1 εκατομμυρια Αμερικανοι ζουν κατω απο το επιπεδο φτωχειας - που ειναι σε γενικες γραμμες $24,343 για μια τετραμελη οικογενεια . 
Ενα επιπροσθετο 51 εκατομμυρια κοσμος ζει στην επομενη κατηγορια που την ονομαζουν "σχεδον φτωχοι" - με εισοδηματα λιγοτερο απο το 50% ανω του επιπεδου φτωχειας. "
( Πηγη : Εντιτοριαλ των Συντακτων Νιου Γιορκ Τα'ι'μς - 24 Νοεμβριου 2011 / σελιδα Α28 )

2 )α ) 
Το 1979 το περιβοητο 'ενα τοις εκατο' της Αμερικης επαιρνε το 9% του συνολικου ιδιωτικου εισοδηματος της χωρας. Το 2012, το 25%. β ) Τα κερδη αυξανουν οσο πας πιο ψηλα. 
Το πανω δεκατο του ενα τοις εκατο ειχε το 10% της χωρας. 
Το δε ενα εκατοστο του ενα τοις εκατο το…5% της χωρας. 
Το 2010, 93 % των ετησιων κερδων πηγε στο 1%.
Πηγη για α) " The Great Divergence : America's Growing Inequality Crisis and What We Can Do About It " by Timothy Noah Πηγη για β ) The New Yorker 23 Απριλιου 2012 σελ. 69.3) "The Reality Is, Half Of Americans Can’t Afford To Write A $500 Check"http://www.zerohedge.com/news/2017-03-06/half-americans-cant-write-500-check
https://www.lifo.gr/now/politics/61615Όταν συνειδητοποιείς ότι οι μαγκιές που έκανες για σχεδόν 10 χρόνια έχουν επιπτώσεις. Karma is a biatch.Γιατί οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά τα αποτελέσματά τους μένουν. Αλλά ας μιλήσουμε για άλλα θέματα. Ας ανακαλύψουμε άλλους οχτρούς, αλλού.