ΕΝΦΙΑ: Πώς θα γίνει η νέα μείωση το 2020

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα γίνει η νέα μείωση το 2020 Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Η μείωση θα είναι κατά 8% μεσοσταθμικά, ενώ συνολικά στη διετία 2019-2020, οι μειώσεις φθάνουν στο 30%. Για παράδειγμα, κάποιος που πλήρωσε το 2018 ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ, θα καταβάλει τον Σεπτέμβριο του 2020 ποσό μειωμένο κατά 150 ευρώ δηλαδή 350 ευρώ. Ωστόσο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη.

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η Καθημερινή, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες.

Για παράδειγμα, ήδη στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 (κατά 22% μεσοσταθμικά), αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων, η οποία θα είναι της τάξεως του 8% μεσοσταθμικά.

Οι αντικειμενικές αξίες να μην αποτελέσουν εργαλείο χάραξης πολιτικής

Πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, αναφέρουν ότι αυτή η πρώτη επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αφορά κατά κύριο λόγο σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή ζώνες σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς. Σήμερα η φορολογητέα αξία τους υπολογίζεται από την εφορία βάσει συγκριτικών στοιχείων και κατά τεκμήριο ο τελικός φόρος είναι δυσανάλογα μικρός. Οι περιοχές, που θα παραμείνουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, είναι κυρίως ορεινές ή απομακρυσμένες, με χαμηλή συνήθως εμπορική αξία, οι οποίες είναι δύσκολο προς το παρόν να υπολογιστεί η αξία τους.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια σήμερα, ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ  ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά στρέμμα και αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του αγροτεμαχίου με βάση τους παρακάτω συντελεστές θέσης, χρήσης, άρδευσης, απαλλοτρίωσης και κατοικίας. 

Από τον Μάιο η απόφαση 

 

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τον Μάιο και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα αποφασισθεί το πώς θα εφαρμοστεί η μεσοσταθμική μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ. Η μείωση θα φανεί στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα σταλούν στο τέλος Αυγούστου 2020.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM