Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο: Ένα δισ. ευρώ η άμεση «ζημιά» στην Ελλάδα από την πτώχευση της Thomas Cook

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο: Ένα δισ. ευρώ η άμεση «ζημιά» στην Ελλάδα από την πτώχευση της Thomas Cook Facebook Twitter
2

Οι άμεσες απώλειες για την ελληνική οικονομία από την πτώχευση της Thomas Cook πλησιάζουν τουλάχιστον το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, όπως τονίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αναλυτικά, η άμεση ζημία από τα απλήρωτα τιμολόγια εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια ευρώ και αθροιστικά με τις εκτιμώμενες απώλειες για το 2020, το συνολικό ποσό φαίνεται πως θα ξεπεράσει τα 929 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Ενδεικτικό της έκτασης των προβλημάτων είναι και το γεγονός πως από τα 9.917 ξενοδοχεία της χώρας, τα 1.193 συνεργάζονταν με τον όμιλο Thomas Cook.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, οι συνολικές απώλειες μπορεί τελικά να αποδειχτούν υπερδιπλάσιες: «Με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή (δηλαδή τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία), οι απώλειες αυτές ανεβαίνουν στα 2,5 δισ. ευρώ».

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός,διαβεβαίωσε πως το επιμελητήριο επεξεργάζεται ήδη δέσμη μέτρων για την στήριξη της απασχόλησης, την ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και την στήριξη της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης συμμαχίας, Κυβέρνησης, ΕΟΤ, Περιφερειών, Δήμων, φορέων, επιχειρήσεων, - ενόψει του κινδύνου απώλειας 2,5 δις ευρώ από την πραγματική οικονομία το 2020 - ώστε να δοθεί ειδική έμφαση στην προβολή και διαφήμιση της χώρας καθώς και στη πραγμάτωση εναλλακτικών συνεργιών.

«Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι στόχοι που πλέον αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την τουριστική οικονομία στην χώρα μας», τόνισε. 


«Το μέγεθος του προβλήματος από την πτώχευση του Thomas Cook, όπως με αξιοπιστία αποτυπώνει η έρευνα του ΙΤΕΠ, είναι πολύ μεγάλο, ειδικά σήμερα που ο τουρισμός παίζει αυτόν τον καταλυτικό ρόλο στην πραγματική οικονομία της χώρας και κάθε αρνητική εξέλιξη και μάλιστα τέτοιας έκτασης, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία και τον περιφερειακό ιστό της χώρας. Το να γνωρίζουμε όλοι τις πραγματικές διαστάσεις της ζημιάς είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της».

«Στο Ξ.Ε.Ε., έγκαιρα και έγκυρα συμβάλλουμε υπεύθυνα στον δημόσιο διάλογο που πρέπει να οδηγήσει σε μέτρα, αποφάσεις και σχεδιασμό. Να δούμε κατάματα τις σημερινές αδυναμίες αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να δράσουμε. Ο τουρισμός είναι πολύ μεγάλος για να αφεθεί στη τύχη του. Είναι υπόθεση όλων και όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη της θωράκισης του σε άμεση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση».

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια