Τα αποτελέσματα της τρίτης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, θα απασχολήσουν σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης που επικαλείται η Deutsche Welle. 

 

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις καθώς δεν έχει αναλάβει ακόμη η νέα κυβέρνηση.Όπως είπε, η συζήτηση θα γίνει με βάση εισήγηση του ΕWG, το οποίο τις προηγούμενες μέρες είχε εξετάσει από την πλευρά του την έκθεση της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση.

 

Σε ό,τι αφορά την έκθεση ανέφερε ότι οι παροχές της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2019, ενώ μίλησε για καθυστερήσεις ακόμη και αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων.

 

«Ραντεβού» τον Σεπτέμβρη

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η σημερινή συζήτηση για την ελληνική οικονομία ήταν προγραμματισμένη πριν από καιρό και συνεπώς, συνέχισε, δεν γίνεται να σταλεί κάποιο μήνυμα στη νέα κυβέρνηση. Η ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει στο Εurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι, ενώ προηγουμένως θα έχουν υπάρξει επαφές μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, τόνισε.

Ερωτηθείς δε σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, απάντησε ότι δεν ήταν μόνο η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και άλλα πολιτικά κόμματα που το ζητούν, ωστόσο, όπως είπε, ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας του 2018 για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle