ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η κυβέρνηση δεν θα εξοφλήσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση δεν θα εξοφλήσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Στο «κενό» φαίνεται πως πέφτουν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης όπως όφειλε να κάνει, παρά τις σχετικές προθέσεις που είχε εκφράσει πριν από περίπου δύο μήνες. Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια αυτά έχουν σχετικά υψηλό επιτόκιο και για αυτόν τον λόγο η Αθήνα είχε προαναγγείλει πως θα τα πληρώσει όσο το δυνατόν νωρίτερα. 

Όπως εξηγούν αναλυτές, η ελληνική κυβέρνηση δεν προέβη στις σχετικές κινήσεις, καθώς γνώριζε ότι δεν θα πάρει τη σχετική έγκριση μετά την τρίτη, ιδιαίτερα αυστηρή μεταμνημονιακή αξιολόγηση, καθώς κράτη όπως η Ολλανδία, δεν θα ενέκρινε τη σχετική διευκόλυνση στο κοινοβούλιό της.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι η κατάλληλη ώρα για αυτή τη συζήτηση», είπε ο ίδιος αξιωματούχος στην εφημερίδα, εκτιμώντας πως τα ελληνικά θέματα πιθανότατα δεν θα συζητηθούν στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Έτσι οι όποιες συζητήσεις μεταφέρονται για το Euroworking Group στις αρχές Ιουλίου.

«Πιθανό είναι να συζητηθεί η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στο Eurogroup του Ιουλίου», πρόσθεσε η ίδια πηγή αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η συνάντηση θα γίνει την επομένη των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα και ως εκ τούτου θα ήταν και πάλι σχετικά δύσκολο. Έτσι η πρώτη επί της ουσίας πολιτική συζήτηση ίσως γίνει στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο από την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για το φετινό δημοσιονομικό κενό, ούτε για το ποια αναμένεται να είναι η απόκλιση από την δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2019.

Οικονομία
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Αλλη μια επιπλεον επιβαρυνση απο τα προεκλογικα επιδοματα του Τσιπρα και της παρεας του. Μακαρι να μπορουσαμε να τους δωσουμε τον λογαριασμο.
Αυτά τα άτιμα τα προεκλογικά επιδόματα θα τα πληρώσουμε στο δεκαπλάσιο... Η φτωχοποίηση των πολιτών είναι βέβαια στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, άρα όλα βαίνουν καλώς, βάσει του σχεδίου.