Financial Times: Ελπίδες για μια κυβέρνηση πιο φιλική στην αγορά

Financial Times: Ελπίδες για μια κυβέρνηση πιο φιλική στην αγορά Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
1

Με άρθρο τους οι Financial Times κάνουν ειδική αναφορά στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα των φετινών ευρωεκλογών σε συνάρτηση με την υποχώρηση του δεκαετούς ομολόγου. 

Στο ράλι των ελληνικών ομολόγων αναφέρονται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοσή τους οι Financial Times. Η εφημερίδα γράφει ότι η υποχώρηση της απόδοσης του δεκαετούς σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αντανακλά «τις ελπίδες για μία πιο φιλική προς την αγορά κυβέρνηση», μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οι Financial Times επικαλούνται και το σχετικό σχόλιο της Capital Economics, στο οποίο σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που ακολουθεί πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές, στις επόμενες εκλογές.

Η πτώση της απόδοσης του δεκαετούς από το 3,36% στο 3,03% είναι η μεγαλύτερη ημερήσια από τον Δεκέμβριο του 2017. «Η σημερινή εικόνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη προ οχτώ ετών, όταν οι οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν πάνω από το 40%, καθώς η χώρα όδευε προς χρεοκοπία και βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης», γράφουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι ακολούθησαν βαθιά ύφεση και τρία μνημόνια από τα οποία η χώρα βγήκε τον περασμένο Αύγουστο. «Τώρα τα χειρότερα έχουν περάσει» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα και βλέπει διατήρηση των αποδόσεων σε χαμηλά επίπεδα. Σημειώνει επίσης ότι το ΔΝΤ βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,5% φέτος έναντι 2% πέρυσι.

Bloomberg - Oι εθνικές εκλογές θα αναβάλουν τη σύγκρουση με τους πιστωτές

«Η Ελλάδα οδεύει προς πρόωρες εθνικές εκλογές μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις ευρωεκλογές» γράφει το πρακτορείο Bloomberg. «Ο 44χρονος ηγέτης παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα του αφήνει ελάχιστα περιθώρια και πλέον οι εκλογές θα διεξαχθούν το νωρίτερο στις 30 Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας έχει αποδείξει ότι ξέρει να επιβιώνει πολιτικά, τώρα όμως θα δυσκολευτεί πολύ να παραμείνει εντός παιχνιδιού μετά από τέτοια ήττα. Εκτοξεύτηκε στην εξουσία το 2015 και οδήγησε την καταχρεωμένη Ελλάδα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της, για να υποχωρήσει μόνον αφού προηγουμένως είχε φλερτάρει με την έξοδο από την ευρωζώνη.

Η χώρα βρίσκεται ξανά σε διαφωνίες με τους πιστωτές και το ΔΝΤ, μετά την ανακοίνωση από τον Τσίπρα σειράς μέτρων ανακούφισης, μεταξύ των οποίων η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι εθνικές εκλογές θα αναβάλουν προς το παρόν την όποια σύγκρουση με τους πιστωτές. Η Νέα Δημοκρατία, που μάλλον θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, πιθανότατα θα πρέπει να επανεξετάσει τις παροχές που υποσχέθηκε ο Τσίπρας μέχρι το 2020» εκτιμά το Bloomberg.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις εκλογές λόγω -μεταναστευτικού, -συμφωνίας Πρεσπών, -ξεπλύματος σκανδάλων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, -επιβολής βαριάς φορολογογίας της μεσαίας τάξης, -επιβολής ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε εργασία και κατοικία -υποθήκευση δημόσιας περιουσίας στους δανειστές- ανηθικότητας και αλαζονείας στον τρόπο διακυβέρνησης.Ένα προς ένα τα παραπάνω εξυπηρετούν στο ακέραιο και αντικατοπτρίζουν την πολιτική της ΝΔ. Πολύ γρήγορα θα ξεφουσκώσει ο ενθουσιασμός της αλλαγής(;) και οι προσδοκίες θα διαψευσθούν. Η κατάσταση είναι δυστυχώς ζοφερή.