Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας: Το Πεκίνο απαντά στον Τραμπ με δασμούς

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας: Το Πεκίνο απαντά στον Τραμπ με δασμούς Facebook Twitter
0

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας. Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές πάνω από 5.000 αμερικανικών προϊόντων, συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων, ως απάντηση στις τελευταίες κινήσεις του Ντοναλντ Τραμπ. 

Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου και θα κυμαίνονται από 5% ως 25%, ενώ αφορούν συνολικά 5.140 αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην κινεζική αγορά. Η είδηση προκάλεσε έντονες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό STOXX 600 να διευρύνει τις απώλειες του πάνω από 1%, τον γερμανικό DAX να κάνει βουτιά 1,50%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να δέχεται τις εντονότερες πιέσεις.

Προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει την Κίνα να μην προχωρήσει σε αντίμετρα. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον Αμερικανό καταναλωτή να πληρώσει για τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά που έχουν τεθεί σε ισχύ... Η Κίνα δεν πρέπει να ανταποδώσει -θα κάνει τα πράγματα χειρότερα!», είχε αναφέρει ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι δασμοί μπορούν να αποφευχθούν εάν οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου μεταφέρουν την παραγωγή εκτός Κίνας σε άλλες χώρες.

Η Κίνα, από την πλευρά της, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM