Πομπέο: Σταματά η εξαίρεση της Ελλάδας και άλλων χωρών για εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου

Πομπέο: Σταματά η εξαίρεση της Ελλάδας και άλλων χωρών για εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου Facebook Twitter
EPA
0

Τέλος στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες, ανάμεσά τους την Ελλάδα, να συνεχίσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν θέτουν οι ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, οι εξαιρέσεις που εκπνέουν στις 2 Μαΐου δεν πρόκειται να ανανεωθούν, και συνεπώς όποια χώρα επιμείνει στην εισαγωγή ιρανικού αργού θα μπορεί να γίνει στόχος αμερικανικών κυρώσεων.

Η επιλογή της Ουάσιγκτον εντάσσεται στην εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» που επιχειρεί να ασκήσει η κυβέρνηση Τραμπ στην Τεχεράνη, ώστε να περιορίσει το στρατιωτικό και διπλωματικό αποτύπωμά του ιρανικού καθεστώτος στην Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

«Μέγιστη πίεση στο ιρανικό καθεστώς σημαίνει μέγιστη πίεση. Για αυτόν τον λόγο οι ΗΠΑ δεν θα εκδώσουν οποιαδήποτε εξαίρεση σε εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα έχει ήδη μηδενίσει τις εισαγωγές από το Ιράν και συνεπώς δεν ανησυχεί για τυχόν ποινές.

Στις αρχές Απριλίου ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, υποστήριξε πως τρεις από τις οκτώ χώρες που είχαν λάβει εξαιρέσεις διάρκειας 180 ημερών τον περασμένο Νοέμβριο έχουν σταματήσει τις αγορές ιρανικού αργού, δίχως να τις κατονομάσει.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM