Τζέιμι Ντίμον: Ο πάμπλουτος και ισχυρότερος τραπεζίτης του κόσμου προειδοποιεί πως ο σοσιαλισμός είναι καταστροφή

Τζέιμι Ντίμον: Ο πάμπλουτος και ισχυρότερος τραπεζίτης του κόσμου προειδοποιεί πως ο σοσιαλισμός είναι καταστροφή Facebook Twitter
2

Ο Τζέιμι Ντίμον, ο πιο ισχυρός τραπεζίτης στον κόσμο, επιτίθεται στον σοσιαλισμό, λέγοντας ότι παράγει «στασιμότητα, διαφθορά και πολύ χειρότερες καταστάσεις».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, της κορυφαίας από τις τέσσερις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, στρέφεται κατά του σοσιαλισμού στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, προειδοποιώντας ότι θα είναι «καταστροφή» για τις ΗΠΑ.

Ο Ντίμον κέρδισε 31 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ως επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής και το Forbes εκτιμά ότι η προσωπική περιουσία του αγγίζει τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος επιτίθεται στο σοσιαλισμό καθώς ένα νέο κύμα αριστεράς πολιτικής αναδεικνύεται στις ΗΠΑ, με την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ στο Κογκρέσο και τους υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς. Ο Σάντερς και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν ζητούν πιο αυστηρούς κανονισμούς για το τραπεζικό σύστημα στη χώρα. 

«Όταν οι κυβερνήσεις ελέγχουν επιχειρήσεις, οι δανειστές και οι εταιρείες επεκτείνουν, με την πάροδο του χρόνου, τα πολιτικά κίνητρα , οδηγώντας σε ανεπαρκείς εταιρείες και αγορές, υπερβολική ευνοιοκρατία και διαφθορά». 

 «Ο σοσιαλισμός οδηγεί αναπόφευκτα σε στασιμότητα, διαφθορά και πολύ χειρότερα. Οι αξιωματούχοι απολυταρχικών κυβερνήσεων που έχουν συχνά δυνατότητα παρέμβασης, τόσο στην οικονομία όσο και στην ιδιωτική ζωή, τα προκαλούν όλα αυτά για να παραμείνουν στην εξουσία. Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη καταστροφή για τη χώρα μας», γράφει μεταξύ άλλων ο Ντίμον. 

Η σοσιαλιστική ιδεολογία που αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στις ΗΠΑ, αναμένεται να διαμορφώσει εν μέρει την εκλογική κούρσα του 2020 στις ΗΠΑ. Ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκινήσει μία καμπάνια κατά του σοσιαλισμού, διατυμπανίζοντας πως «η Αμερική δεν θα γίνει ποτέ ένα σοσιαλιστικό κράτος». 

Στο παρελθόν, ο Ντίμον είχε προειδοποιήσει πως οι μισθολογικές ανισότητες διχάζουν τις ΗΠΑ. 

«Είναι εντελώς προφανές ότι μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων έχουν αφεθεί πίσω. Το 40% των Αμερικανών βγάζουν λιγότερα από 15 δολάρια την ώρα. Το ίδιο ποσοστό δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς 400 δολαρίων, είτε είναι ιατρικής φύσης είτε για την επισκευή του αυτοκινήτου τους. Το 15% των Αμερικανών παίρνουν τον κατώτατο μισθό και 70.000 πεθαίνουν από οπιοειδή», προσθέτει. 

Στην ίδια επιστολή, ο Ντίμον αναγνωρίζει «ελαττώματα» στον καπιταλισμό, αλλά υπογραμμίζει πως είναι το «πιο επιτυχημένο οικονομικό σύστημα που έχει δει ο κόσμος». 

«Δεν ισχυρίζομαι ότι ο καπιταλισμός δεν έχει ελαττώματα, ότι δεν αφήνει κόσμο "πίσω" ή ότι δεν πρέπει να βελτιωθεί. Είναι ουσιώδες να αποκτήσουμε ένα δυνατό σοσιαλιστικό "δίχτυ" και όλες οι χώρες θα πρέπει να επιδιώξουν τη διαρκή βελτίωση των σχετικών κανονισμών, των συνθηκών διαβίωσης και της κοινωνικής πρόνοιας». 

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ο καπιταλισμός δίνει ίσες ευκαιρίες σε ολους.οποιοσδηποτε δουλέψει σκληρά,μεθοδικά κ φιλόδοξα,τα βγαζει τα 30.000.000 $,που έβγαλε ο κύριος την περασμένη χρονια.