Κάθε Έλληνας χρωστά 29.700€ στους δανειστές του εξωτερικού

Κάθε Έλληνας χρωστά 29.700€ στους δανειστές του εξωτερικού Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Στα 29.700 ευρώ διαμορφώνεται το κατά κεφαλήν χρέος, με το οποίο βαρύνεται κάθε Έλληνας έναντι δανειστών του εξωτερικού, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ με βάση τη μελέτη του ΟΟΣΑ «How's Life».

Το ποσό αυτό είναι περίπου διπλάσιο του μέσου ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματός. 

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του επιπέδου ευημερίας στο μέλλον, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία (35η) ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και ακολουθεί η Πορτογαλία.

Χώρες όπως, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία βρίσκονται στην 5η, 6η και 12η θέση από το τέλος αντίστοιχα ενώ, στον αντίποδα, οι σκανδιναβικές χώρες φιγουράρουν στις τέσσερις πρώτες θέσεις, με καλύτερη τη Σουηδία.

Αν και η Ελλάδα έχει καλύτερη θέση στο φυσικό κεφάλαιο (23η) παραμένει τελευταία στο οικονομικό, λόγω της υπερχρέωσης της χώρας, της κατακόρυφης μείωσης στις επενδύσεις και της πολιτικής της τραπεζικής χρηματοδότησης τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κεφάλαιο η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση ενώ στο ανθρώπινο κεφάλαιο στην 31η, στοιχεία που, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, καταδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και τη χαμηλή ποιότητα επαγγελματικών και γνωστικών δεξιοτήτων. 

Η «καθαρή» περιουσία ανά νοικοκυριό

 

Ο καθαρός πλούτος ανά νοικοκυριό (περιουσιακά στοιχεία μείον χρέος) ανέρχεται στην Ελλάδα σε 125.262 ευρώ, την ώρα που ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 280.383 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Στην Πορτογαλία, το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφώνεται στα 198.643€, στην Ιταλία στα 231.854€ και στην Ισπανία στα 292.619€. 

Πλουσιότερες είναι οι οικογένειες στις ΗΠΑ με περιουσία 383.489€ ανά νοικοκυριό. 

Εμπιστοσύνη

Στην ερώτηση «θεωρείτε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τους περισσότερους ανθρώπους;», (με το 10 να αντιστοιχεί στο «άνθρωποι αξίζουν την εμπιστοσύνη μου» και το 0 στο «δεν εμπιστεύομαι κανέναν» - στοιχεία 2013) η απάντηση των Ελλήνων είναι κατά μέσο όρο 5,3 - όσο και στην Πορτογαλία.

Η Γερμανία είναι στο 5,5, η Γαλλία στο 4,0 και η Τουρκία στο 3,5. Η εμπιστοσύνη στις Σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ υψηλότερη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο με τη Δανία στο 8,3, τη Φινλανδία στο 7,4, τη Νορβηγία στο 7,3 και τη Σουηδία στο 6,9.

Στην εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση, μόλις το 25,3% των ερωτώμενων στην Ελλάδα απαντούν καταφατικά, με τον μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ να διαμορφώνεται στο 37,6%.

Στις Σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό υπερβαίνει το 50%, ενώ οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου δίνουν αποτελέσματα στο ίδιο περίπου επίπεδο με την Ελλάδα.

Κορυφαία, αναδεικνύεται η Ελβετία με 77,9%, ενώ χώρες με σχετικώς υψηλά ποσοστά αναδεικνύονται η Νορβηγία (64,8%), η Γερμανία (60%), ο Καναδάς (59,3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (42,9%).

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Τουρκία είναι 54,2% και στις ΗΠΑ 33,1%.

Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Κάθε Έλληνας χρωστά 29.700€ στους δανειστές του εξωτερικού Πηγή: www.lifo.grΜε τέτοια ωριμότητα στην εκλογή πολιτικών εκπροσώπων και λίγα είναι.Άσε που αν εκλέξουμε πολιτικούς με λίγο πιο έξυπνα κριτήρια, παίζει και να μας χρωστάνε.μπεεεε
1. Διερωτώμαι (ρητορικό το ερώτημα...), εάν κάποιος έχει την δυνατότητα να πληρώσει αυτό το ποσό, ξεχρεώνει, ξεμπλέκει, έστω ατομικά;...2. Οπωσδήποτε θέλω να γνωρίζω (κυριολεκτικά) και το αντίστοιχο, ατομικό χρέος και των υπόλοιπων Ευρωπαίων, έτσι για να νιώσω μια κάποια ανακούφιση, καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι πολλαπλάσιο από το δικό μας, ατομικό.3. Κάποιος Ευρωπαίος που έχει διπλή υπηκοότητα, χρωστάει εις διπλούν;...