Με επιτόκιο 3,6% έκλεισε το πενταετές ομόλογο - 2,5 δισ. άντλησε το Δημόσιο

Με επιτόκιο 3,6% έκλεισε το πενταετές ομόλογο - 2,5 δισ. άντλησε το Δημόσιο Facebook Twitter
6

Στο 3,6% διαμορφώθηκε το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου λήξης Απριλίου 2024, στην έκδοση του οποίου προχώρησε σήμερα η Ελλάδα.

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ ωστόσο το επιτόκιο θεωρείται υψηλό καθώς ακόμα και για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι αποδόσεις κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 3,45% ενώ η ζήτηση ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προσφορών των αναδόχων οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 540 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά το Ελληνικό Δημόσιο αναμενόταν να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική «καθοδήγηση» (guidance) ήταν για απόδοση της τάξεως του 3,75% - 3,875%.

Οικονομία
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης της επιτυχίας, το ιταλικό 5ετές είναι στο 1,5%, της Κύπρου στο 0,8%, κάτι ιρλανδικά και γερμανικά σε αρνητική απόδοση. Υπερδιπλάσιο επιτόκιο για να μας λέει ο Τσακαλώτος πως η έκδοση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.4 χρόνια με το πετρέλαιο σε πτώση και τους ανταγωνιστές μας στον τουρισμό γονατισμένους, κι ακόμη κοιτάμε το spread του 2014 με τα κιάλια. Τουλάχιστον πήραμε δύο Nobel Ειρήνης.
Επίσης η Πορτογαλία δανείζεται με 0.32% ! Κατα τ'άλλα προσπαθούν να πουλήσουν σαν success story οτι βγήκαμε απο το μνημόνιο του 1.5% με μία οικονομία που θυμίζει βάλτο και μονους επενδυτές καιροσκόπους που θέλουν να τα κονομησουν απο τον πλεον πανέξυπνο και υπερήφανο λαο που δανείζεται με 10χ επιπλέον επιτόκιο σε συγκριση με τους πρωην μνημονιακους "συνοδοιπόρους " που έπραξαν το αυτονόητο και τωρα τους παρακαλουν για να τους δανεισουν. Ενα είναι το συμπέρασμα , η Ευρώπη προχωρά , νέες ανταγωνιστικές οικονομίες διεκδικούν μερίδιο απο την πιτα και η μοναδική χώρα σε στασιμότητα που επέλεξε συνειδητά είναι η Ελλάδα.