Στην Αθήνα οι θεσμοί για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση- Στο επίκεντρο η προστασία πρώτης κατοικίας

Στην Αθήνα οι θεσμοί για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση- Στο επίκεντρο η προστασία πρώτης κατοικίας Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και το νέο πλαίσιο προστασίας  της πρώτης κατοικίας θα είναι τα βασικά θέματα συζήτησης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. 

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης και στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνάντηση, ενώ στις 18.00 η συζήτηση θα αφορά στα χρηματοπιστωτικά («κόκκινα» δάνεια, νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη»).

Τα θέματα αυτά, όπως και εκείνα της τοποθέτησης γενικών γραμματέων στο Δημόσιο και των αποκρατικοποιήσεων αποτελούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τα σοβαρότερα μεταξύ των 16 δράσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Τα κλιμάκια αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή.

Αμέσως μετά, το ΔΝΤ (εκπρόσωπος του οποίου μετέχει στην αποστολή) θα εκδώσει σχετική αναφορά. Ενώ, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση την οποία το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εγκρίνει την εκταμίευση των ANFAs και SNPs (τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες), θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της ΝΔ.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Απλά να συμπληρώσουμε λίγο το ρεπορτάζ με θεωρητικές και γενικού ενδιαφέροντος γνώσεις.Τις τράπεζες ΔΕΝ τις έχουν οι τραπεζίτες. Τις έχουν χάσει εδώ και χρόνια και η πλειοψηφία των μετοχών τους είναι στα χέρια του ελληνικού δημοσίου (το γιατί και πως είναι μια άλλη κουβέντα).Το τελευταίο 6μηνο, από Αύγουστο και εντεύθεν, οι τράπεζες έχουν χάσει 3 δις χρηματιστηριακής αξίας. Δηλαδή το ελληνικό δημόσιο. Γιατί; Ο λόγος είναι τα κόκκινα δάνεια.Οι τράπεζες, σε όλες τις δυτικές κοινωνίες τα τελευταία 200 και χρόνια, είναι οι χρηματοδότες της οικονομίας.Στην Ελλάδα, με ευθύνη απάντων -της τρόικας / θεσμών συμπεριλαμβανομένων- όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν έχει γίνει τίποτα αναφορικά με τα παλιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ήταν και κάτι λαφαζαναίοι, όχι ότι φταίγαν αυτοί αλλά λέμε, που συντηρούσαν τη μη-μου-άπτου αντιμετώπιση και ήρθε το πράγμα να σκάσει...Όσο δεν υπάρχουν λειτουργικές τράπεζες μια επανεκκίνηση της οικονομίας, πέραν του επιπέδου καφετέρια-τυροπιτάδικο-γυράδικο, φαντάζει αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα.Τράπεζες λειτουργικές με μη εξυπηρετούμενα χρωστούμενα δεν μπορούν να υπάρξουν. Αλλά ας πούμε για αριστερούς και δεξιούς και άλλους αστικούς μύθους.