DW: Η οικονομική κρίση αφήνει τους Έλληνες πεινασμένους και τα παιδιά να υποσιτίζονται

DW: Η οικονομική κρίση αφήνει τους Έλληνες πεινασμένους και τα παιδιά να υποσιτίζονται Facebook Twitter
© Ματίνα Πασχάλη
0

«Απελευθερωμένη από τις σκληρές εντολές των πιστωτών της, η Ελλάδα ανακάμπτει τώρα οικονομικά αλλά τα πολλά χρόνια περικοπών έχουν αφήσει τη χώρα φοβισμένη και πολλούς Έλληνες να πεινάνε», γράφει η Deutsche Welle, μεταφέροντας την δραματική κατάσταση χιλιάδων πολιτών.

Στο δημοσίευμά της με τίτλο «Greece's debt crisis leaves nation hungry and children malnourished» [σ.σ. Η οικονομική κρίση αφήνει τους Έλληνες πεινασμένους και τα παιδιά να υποσιτίζονται], η Deutsche Welle δημοσιεύει έρευνα του Transnational Institute με έδρα το Άμστερνταμ, περιγράφοντας παράλληλα με τα πιο μελανά χρώματα την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες Έλληνες λόγω της κρίσης. 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 14% των παιδιών στην Ελλάδα παραμένει υποσιτισμένο καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν κάθε δεύτερη ημέρα ένα πιάτο φαγητό με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που είχε καταγραφεί το 2008 όταν ξεκίνησε, δηλαδή, η κρίση.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης η πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά που βασίζονται στα εισοδήματα των παππούδων και των γιαγιάδων. 

Βάσει της έρευνας του Transnational Institute, 9% των παιδιών στην Ελλάδα δεν μπορούν να απολαύσουν τουλάχιστον ένα γεύμα με πρωτεΐνη, ενώ πριν την έναρξη της κρίσης το ποσοστό ήταν 4%.

Η δημοσιογράφος της DW υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά με παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία λόγω της πείνας. Επικαλείται, δε, μαρτυρίες δασκάλων που βλέπουν μαθητές να έρχονται στο σχολείο για μήνες τρώγοντας μόνο ρύζι. 

Στη DW μίλησε και ο Γιάννης Ρακόπουλος που εφοδιάζει κυλικεία σχολείων στην Αθήνα και μεταφέρει την εμπειρία του για τα χρέη των νεαρών Ελλήνων που πεινάνε. «Έχουν χάσει το λογαριασμό με τα βερεσέ που έχουν συγκεντρωθεί. Αλλά είναι αδύνατο να γυρίσεις την πλάτη σου σε ένα παιδί που κάθε μέρα επικαλείται μια δικαιολογία εκλιπαρώντας για φαγητό».

«Με τις αποταμιεύσεις να έχουν εξαφανιστεί, ορισμένοι έχουν υποχρεωθεί ακόμα και να αφήσουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα επιλέγοντας να τα επισκέπτονται δύο-τρεις φορές την εβδομάδα γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες» προσθέτει το ρεπορτάζ.

Ο πρώην ειδικός εισηγητής για το Δικαίωμα στο Φαγητό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα προτείνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στο φαγητό.

«Είναι απίθανο ότι οι αξιωματούχοι στην Αθήνα θα υποστηρίξουν τέτοια ενέργεια σύντομα. Από την αρχή της κρίσης οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν συναινέσει στη σκληρή λιτότητα και τα δημοσιονομικά μέτρα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που κράτησαν τη χώρα» καταλήγει το ρεπορτάζ της DW.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ