Bloomberg: Γιατί ο Τραμπ εξαίρεσε Ελλάδα, Ιταλία, Κίνα από τις κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο

Bloomberg: Γιατί ο Τραμπ εξαίρεσε Ελλάδα, Ιταλία, Κίνα από τις κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο Facebook Twitter
EPA
1

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να εξαιρέσει 8 χώρες (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) από τις κυρώσεις κατά του ιρανικού πετρελαίου είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη για την Τεχεράνη. Ταυτόχρονα είναι και πιο πολύπλοκη κίνηση τακτικής από την πλευρά της Ουάσινγκτον, επισημαίνει το Bloomberg. 

«Eκ πρώτης όψεως η κίνηση Τραμπ μοιάζει σαν μια αναγνώριση πως η παρεμπόδιση των ιρανικών εξαγωγών θα οδηγούσε σε απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και θα έθετε σε κίνδυνο τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ παγκοσμίως. 

Όμως μια πιο προσεκτική εξέταση των γεγονότων δείχνει πως οι ΗΠΑ επέλεξαν να εξαιρέσουν ορισμένες χώρες για λόγους τακτικής. Το ότι στις χώρες που εξαιρούνται από τις κυρώσεις περιλαμβάνονται η Κίνα, η Ιταλία και η Ελλάδα υπονομεύει την προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς για παράκαμψη των αμερικάνικων κυρώσεων», λέει το πρακτορείο. 

Η εξαίρεση της Κίνας αποτρέπει το Πεκίνο από το να αψηφήσει ευθέως την Ουάσιγκτον συνεχίζοντας κανονικά να αγοράζει ιρανικό αργό, όπως ήλπιζε η Τεχεράνη. Με τον εμπορικό πόλεμο σε εξέλιξη, η Κίνα πιθανότατα θα συμμορφωθεί στο πλαίσιο της εξαίρεσης, το οποίο προβλέπει ότι θα μειώνει σταδιακά τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν έως ότου τελικά τις μηδενίσει. Αυτό τουλάχιστον για τώρα- γιατί το Πεκίνο ενδεχομένως να επιδιώξει αργότερα κάποιον άλλο δίαυλο συναλλαγών με την πολύτιμη για αυτό ιρανική αγορά.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η εξαίρεση της Ελλάδας και της Ιταλίας ήταν μια έκπληξη. Γενικώς υπήρχε η εντύπωση πως οι ΗΠΑ θα απορρίψουν το αίτημα όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. 

«Η απόφαση να εξαιρεθούν η Ιταλία και η Ελλάδα, δύο ευρωσκεπτικιστικές χώρες, μοιάζει σαν μια ηθελημένη προσπάθεια να υπονομευτεί η ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στις αμερικάνικες κυρώσεις. Κατά την επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε περιέγραψε την Ελλάδα και την Ιταλία ως "δίδυμες χώρες". Πιθανότατα η ταύτιση απόψεων των δύο κυβερνήσεων σε θέματα όπως το ΝΑΤΟ και η μετανάστευση να έπαιξε τον ρόλο της», αναφέρει το Bloomberg. 

Όσον αφορά την Ελλάδα, το πρακτορείο σχολιάζει πως «ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε επικριτικός προς τον Τραμπ, οι δυο ηγέτες είχαν παραγωγικές  συναντήσεις την Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο του 2017. Επίσης, η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ -ως ποσοστό του ΑΕΠ- από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κάτι που πιθανόν έπαιξε το ρόλο του». 

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια