Στο έκτακτο Eurogroup του Νοεμβρίου η απόφαση για τις συντάξεις

Στο έκτακτο Eurogroup του Νοεμβρίου η απόφαση για τις συντάξεις Facebook Twitter
0

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εφαρμογή ή μη, της περικοπής των συντάξεων, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Μιλώντας σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η απόφαση για τον ελληνικό προϋπολογισμό θα ληφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ο ίδιος τόνισε πως τα δύο πιο σημαντικά σημεία που ενδιαφέρουν τα κράτη-μέλη, όσον αφορά στις συντάξεις, είναι πρώτον αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και δεύτερον κατά πόσο τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι αναπτυξιακά.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων βρίσκεται υπό συζήτηση σε συνδυασμό με το πακέτο θετικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το αν η Επιτροπή έχει εντοπίσει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης ανέφερε ότι η Επιτροπή εξετάζει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις διαφόρων σεναρίων εφαρμογής μέτρων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως υπάρχει μία απόκλιση ύψους 0,4% ανάμεσα στα νούμερα της Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά στο ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων, αλλά εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης (μειώσεις φόρων ΕΝΦΙΑ, επιδόματα κλπ).

Η Κομισιόν φέρεται να θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη στιγμή το δημοσιονομικό περιθώριο να μην εφαρμόσει και τις περικοπές των συντάξεων αλλά και να εφαρμόσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Τεχνικά κλιμάκια φέρεται να αξιολογούν τώρα την κοστολόγηση του κάθε μέτρου που έχει αναγγελθεί, προκειμένου να φτάσουν στα τελικά τους συμπεράσματα.

Σχετικά με το πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση για την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού, ο αξιωματούχος είπε ότι, εξ όσων γνωρίζει, η Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να τον εγκρίνει ως τα τέλη Νοεμβρίου. Επομένως, είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνω και ενδεχομένως στο έκτακτο Eurogroup που θα γίνει το Νοέμβριο, με βασικό θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα βρεθεί στο επίκεντρο το ιταλικό ζήτημα, ενώ η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Καθημερινή

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM