Έκθεση ΔΝΤ: Βελτιωμένη πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα

Έκθεση ΔΝΤ: Βελτιωμένη πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα Facebook Twitter
EPA
0

Σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς πλέον υπολογίζει ότι η χώρα θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2023 που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα περιλαμβάνονται στην έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) που παρουσιάσθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ που φέτος φιλοξενείται στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση που παρουσίασε ο Διευθυντής του Δημοσιονομικού Τμήματος του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ, το Ταμείο αναθεωρεί την προηγούμενη εκτίμηση του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (3,7%) και πλέον το τοποθετεί στο 4,2%.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι υπολογισμοί για τα επόμενη έτη, καθώς οι αριθμοί του ΔΝΤ βρίσκονται εντός των στόχων που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την πλευρά των Ευρωπαίων.

· 2018: 3,5%

· 2019: 3,5%

· 2020: 3,5%

· 2021: 3,5%

· 2022: 3,5%

· 2023: 3%

Η αναθεώρηση για το 2023 (3%) θεωρείται σημαντική, καθώς μόλις πριν από έξι μήνες το Ταμείο υπολόγιζε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους.

Έτσι, το ΔΝΤ έρχεται ακόμη πιο κοντά στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο. Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, ανεβάζει και εκεί τον πήχη, εκτιμώντας ότι το 2019 θα κλείσει με ρυθμό της τάξεως του 2,4%.

Όσον αφορά το χρέος, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του, συνυπολογίζοντας προφανώς το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν άντλησε το σύνολο του δανείου των 86 δισ. ευρώ που προβλεπόταν να δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στο πλαίσιο της 3ης δανειακής σύμβασης, όπως επίσης και την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που «κλείδωσαν» στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ