Έκδοση ομολόγων 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για το 2019

Έκδοση ομολόγων 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για το 2019 Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ενισχύεται το σενάριο μιας νέας ελληνικής απόπειρας εξόδου στις αγορές το 2019 με ομόλογα συνολικού ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Το κλίμα

Η απόφαση της Ιταλίας να υπερβεί τα όρια της ΕΕ για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της επηρέασε «προς τα πάνω» και τα ελληνικά ομόλογα, σε μία περίοδο που η Ελλάδα διεκδικεί από τους δανειστές της να μην μειώσει περαιτέρω τις συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην έκδοση ομολόγων 7-8 δισεκατομμύριων ευρώ το επόμενο έτος, με δεδομένο ότι τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας και του «μαξιλαριού» που εξασφάλισε τον Ιούνιο στο Eurogroup, επιτρέπουν την «αποχή» μέχρι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων υποχωρήσουν. 

Το ελληνικό δημόσιο αναμένει επιστροφές κερδών 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs).

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, οι δανειστές δείχνουν «κατανόηση» στο γεγονός ότι το «οικονομικό μαξιλάρι» θα χρησιμοποιηθεί σταδιακά.

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα καλύψουν τις ταμειακές ανάγκες του 2019. 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν το 2020 και 2,4 δισ. ευρώ το 2021.

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να θεωρεί σημαντική την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου χωρίς να αποκλείεται και η έκδοση ενός πενταετούς και ενός νέου επταετούς ομολόγου - εφόσον οι αποδόσεις επιστρέψουν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM