Αυξήθηκαν τα ενοίκια σε όλη την Ελλάδα - Οι συνέπειες του Airbnb στην Αθήνα

Αυξήθηκαν τα ενοίκια σε όλη την Ελλάδα - Οι συνέπειες του Airbnb στην Αθήνα Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Κατακόρυφη άνοδο καταγράφουν τα ενοίκια σε σύγκριση με τις περσινά επίπεδα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα ενοικιάσεων του κτηματομεσιτικού δικτύου RE/MAX.

Ο ρόλος του Airbnb

Η αύξηση των τιμών οφείλεται εν μέρει στη μείωση των διαθέσιμων προς ενοικίαση ακινήτων, καθώς ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες στρέφονται στην βραχυπρόθεσμη μίσθωση των χώρων τους μέσω του Airbnb και άλλων παρόμοιων ιστοσελίδων. 

Η τάση αυτή έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ενοικιαστές να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πολύ λιγότερα ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να αυξήσουν τις τιμές χωρίς να κινδυνεύουν να παραμείνουν τα ακίνητά τους ξενοίκιαστα. 

20% στο κέντρο της Αθήνας - Τι συμβαίνει στα προάστια

Στην Αττική η αύξηση κατά μέσο όρο είναι 6,9% ενώ υπερδιπλάσια άνοδος καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη (14,4%). Στο κέντρο της Αθήνας η μέση αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι 20%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι κατά 34% και 35% αντίστοιχα καθώς και στο Κολωνάκι 23%, στον Νέο Κόσμο 19% και στην Νεάπολη 20%.

Στα προάστια της Αθήνας, πτώση καταγράφηκε μόνο στη Νέα Ερυθραία (9%) και στην Εκάλη (8,5%) αλλά συνολικά στα βόρεια προάστια οι τιμές ανέβηκαν κατά 6,7%. Μάλιστα σε περιοχές όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Φιλοθέη η αύξηση ξεπερνά το 14%.

Στα νότια προάστια η μέση άνοδος είναι της τάξης του 4,7%, με την μέγιστη αύξηση 11,9% να καταγράφεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Ακολουθεί η Καλλιθέα με 9,1% ενώ σε Άλιμο, Παλαιό Φάληρο και Νέα Σμύρνη, η άνοδος κυμαίνεται από 4% έως 5,5%.

Σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70-90 τ.μ., κάτω των 20 ετών, με ενοίκια 400 - 600 ευρώ.

Σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο κέντρο, προτιμώνται διαμερίσματα 1-2 δωματίων, ανακαινισμένα ασχέτως ηλικίας, εμβαδού 50-100 τ.μ., με ενοίκιο περίπου 350-500 ευρώ.

Στις πιο οικονομικές περιοχές, όπως π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια, προτιμώνται επίσης τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, σε τιμές κάτω από 400 ευρώ ενώ σε περιοχές όπως στην Κηφισιά εξακολουθούν να ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες αλλά πλέον υπάρχει και αναζήτηση διαμερισμάτων 100-120τ.μ., 15ετίας με ενοίκιο ως 800 ευρώ.

Αύξηση καταγράφηκε και στην Καστέλα (14,8%), στην Φρεαττύδα (10%) και στην Πειραϊκή 8,3%.

  

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως σε καμία πόλη της Ελλάδας δεν σημειώθηκε η παραμικρή μείωση ενώ μόνο στη Λάρισα και στα Ιωάννινα τα ενοίκια παραμένουν στα περσινά επίπεδα. 

  

Τι είδους ακίνητα προτιμούν οι ενοικιαστές


Στις περισσότερες περιπτώσεις, προτιμώνται τα μικρά διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων μέχρι 20 ετών, ή παλιότερα αλλά ανακαινισμένα. 

Τα σημαντικότερα στοιχεία ενός ακινήτου που καθορίζουν την απόφαση των ενοικιαστών είναι: η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο), η καλή κατάσταση του ακινήτου, η θέσης στάθμευσης, η κατάσταση των κουφωματων και ο όροφος σε σχέση με την ασφάλεια και φυσικά τη θέα. 

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Να προσθέσω ότι έχει αυξηθεί το φαινόμενο της μεσοπρόθεσμης ενοικίασης. Πάρα πολλοί ιδιοκτήτες αφού περάσει το καλοκαίρι και το έχουν νοικιάσει σε τουρίστες (90 ημέρες), μετά πάνε για τον φοιτητή, δάσκαλο ή όποιο άλλο ετήσια μετακινούμενο εργαζόμενο και λένε ότι η ενοικίαση ισχύει για μέχρι την αρχή της καλοκαιρινής σεζόν. Οπότε αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει αναγκαστικά να φεύγουν ακόμα και αν δεν το επιθυμούν. Ο φοιτητής δηλαδή θα πρέπει να μαζεύει τα πραγματάκια του για να έρχεται ο τουρίστας και μετά να ξαναψάχνει για σπίτι.Για αυτές τις περιπτώσεις ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.Να προσθέσω όμως ότι το κάθε μίσθωμα οικίας ισχύει τουλάχιστον για 3 χρόνια έστω και αν έχει υπογραφεί για ορισμένο διάστημα. Για να ξέρουμε και τα δικαιώματα.ας δούμε και οι αρμόδιοι τί θα πράξουν με αυτή την κατάσταση .π.χ. αυξημένη φορολόγηση στο airbnb - ίσως μεγαλύτερη στην περίπτωση που δεν υπάρχει ιδιοκατοίκηση, αλλά η εκ νέου ενοικίασηκαι καλύτερη ενημέρωση των φοιτητών και των άλλων μετακινούμενων ομάδων για τα δικαιώματα στην στέγαση