Κατακόρυφη άνοδο καταγράφουν τα ενοίκια σε σύγκριση με τις περσινά επίπεδα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα ενοικιάσεων του κτηματομεσιτικού δικτύου RE/MAX.

 

Ο ρόλος του Airbnb

 

Η αύξηση των τιμών οφείλεται εν μέρει στη μείωση των διαθέσιμων προς ενοικίαση ακινήτων, καθώς ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες στρέφονται στην βραχυπρόθεσμη μίσθωση των χώρων τους μέσω του Airbnb και άλλων παρόμοιων ιστοσελίδων. 

 

Η τάση αυτή έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ενοικιαστές να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πολύ λιγότερα ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να αυξήσουν τις τιμές χωρίς να κινδυνεύουν να παραμείνουν τα ακίνητά τους ξενοίκιαστα. 

 

20% στο κέντρο της Αθήνας - Τι συμβαίνει στα προάστια

 

Στην Αττική η αύξηση κατά μέσο όρο είναι 6,9% ενώ υπερδιπλάσια άνοδος καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη (14,4%). Στο κέντρο της Αθήνας η μέση αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι 20%.

 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι κατά 34% και 35% αντίστοιχα καθώς και στο Κολωνάκι 23%, στον Νέο Κόσμο 19% και στην Νεάπολη 20%.

 

Στα προάστια της Αθήνας, πτώση καταγράφηκε μόνο στη Νέα Ερυθραία (9%) και στην Εκάλη (8,5%) αλλά συνολικά στα βόρεια προάστια οι τιμές ανέβηκαν κατά 6,7%. Μάλιστα σε περιοχές όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Φιλοθέη η αύξηση ξεπερνά το 14%.

 

Στα νότια προάστια η μέση άνοδος είναι της τάξης του 4,7%, με την μέγιστη αύξηση 11,9% να καταγράφεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Ακολουθεί η Καλλιθέα με 9,1% ενώ σε Άλιμο, Παλαιό Φάληρο και Νέα Σμύρνη, η άνοδος κυμαίνεται από 4% έως 5,5%.

 

Σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70-90 τ.μ., κάτω των 20 ετών, με ενοίκια 400 - 600 ευρώ.

 

Σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο κέντρο, προτιμώνται διαμερίσματα 1-2 δωματίων, ανακαινισμένα ασχέτως ηλικίας, εμβαδού 50-100 τ.μ., με ενοίκιο περίπου 350-500 ευρώ.

 

Στις πιο οικονομικές περιοχές, όπως π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια, προτιμώνται επίσης τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, σε τιμές κάτω από 400 ευρώ ενώ σε περιοχές όπως στην Κηφισιά εξακολουθούν να ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες αλλά πλέον υπάρχει και αναζήτηση διαμερισμάτων 100-120τ.μ., 15ετίας με ενοίκιο ως 800 ευρώ.

 

Αύξηση καταγράφηκε και στην Καστέλα (14,8%), στην Φρεαττύδα (10%) και στην Πειραϊκή 8,3%.

  

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως σε καμία πόλη της Ελλάδας δεν σημειώθηκε η παραμικρή μείωση ενώ μόνο στη Λάρισα και στα Ιωάννινα τα ενοίκια παραμένουν στα περσινά επίπεδα. 

  

Τι είδους ακίνητα προτιμούν οι ενοικιαστές


Στις περισσότερες περιπτώσεις, προτιμώνται τα μικρά διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων μέχρι 20 ετών, ή παλιότερα αλλά ανακαινισμένα. 

 

Τα σημαντικότερα στοιχεία ενός ακινήτου που καθορίζουν την απόφαση των ενοικιαστών είναι: η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο), η καλή κατάσταση του ακινήτου, η θέσης στάθμευσης, η κατάσταση των κουφωματων και ο όροφος σε σχέση με την ασφάλεια και φυσικά τη θέα.