Bloomberg: Οι τράπεζες ρίχνουν 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία αλλά αυτό δεν αρκεί

Bloomberg: Οι τράπεζες ρίχνουν 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία αλλά αυτό δεν αρκεί Facebook Twitter
(EUROKINISSI)
0

Με αυξανόμενα αιτήματα από ιδιώτες και επιχειρήσεις για δάνεια έρχονται αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Ωστόσο τα όποια νέα δάνεια δεν είναι αρκετά για την ουσιαστική ανάκαμψης της δοκιμαζόμενης οικονομίας, επισημαίνει το Bloomberg. To κλειδί βρίσκεται στην προσέλκυση επενδύσεων. Πώς θα έρθουν αυτές;

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha Bank, αναμένεται να ρίξουν 11 δισ. ευρώ στην οικονομία φέτος, στη μορφή νέων δανείων.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με τις χορηγήσεις ύψους 8,6 δισ. ευρώ το 2017.

«Όμως ίσως να μην αρκούν σε μια οικονομία που έχασε πάνω από το 25% του ΑΕΠ της την περασμένη δεκαετία και παλεύει να ανακάμψει» επισημαίνει το Bloomberg. Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στη παραίνεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τις τράπεζες να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην οικονομία και να παρέχουν ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

Ωστόσο, αναφέρεται, οι τράπεζες, που «θαμμένες κάτω από βουνά κόκκινων δανείων είναι προσεχτικές και μάλλον χρειάζονται περισσότερη ενθάρρυνση, ενώ η χώρα έχει ανάγκη να προσελκύσει άμεσες επενδύσεις».

«Υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα για επενδύσεις, αλλά και έλλειψη χρηματοδότησης. Το κόστος κεφαλαίου είναι πολύ υψηλό» σχολιάζει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκ των διαπραγματευτών στα προγράμματα στήριξης της περιόδου 2012-14.

«Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών. Αν οι ξένοι επενδύσουν στην χώρα, θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στους Έλληνες καταθέτες και επιχειρήσεις ότι οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει και τα χρήματα μπορούν να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα. Τότε θα ανοίξει ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας» επισημαίνει.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM