Financial Times: Άλυτα πολλά από τα προβλήματα που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι

Financial Times: Άλυτα πολλά από τα προβλήματα που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αναφέρονται σε κεντρικό άρθρο τους οι Financial Times, με αφορμή τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Η οικονομία αναπτύσσεται και η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για μία «οικονομική επιμόλυνση» στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά «πολλά από τα προβλήματα που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι παραμένουν άλυτα», υπογραμμίζουν οι FT. 

Όπως υπογραμμίζεται στην ανάλυση, ούτε οι δανειστές φαίνεται να «έχουν πάρει μαθήματα από τα λάθη τους» αφού οι συνθήκες που επέτειναν την κρίση θα μπορούσαν «πολύ εύκολα» να επαναληφθούν και στο μέλλον. 

«Ακόμα και το να μιλάει κανείς για "αποφοίτηση" της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης είναι ένας τρόπος για να υπερβάλει σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» τονίζει το άρθρο.

Το χρέος της Ελλάδας παραμένει στο 180% του ΑΕΠ και κάτω από τον έλεγχο των πιστωτών. Για να γίνει οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους, η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει τα πρωτογενή της πλεονάσματα στο 3,5% έως το 2022 και στο 2,2% μέχρι το 2060. 

«Αν ο στόχος αυτός βαρύνει αδικαιολόγητα την οικονομία και απειλήσει να εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα ασταθές μέλλον με χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό χρέος, τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να φανεί πιο ευέλικτη στην παραχώρηση δημοσιονομικού χώρου για ελιγμούς».

Οι Financial Times αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει κάποια βήματα για την αντιμετώπιση βαθύτερων δομικών προβλημάτων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα φορολογικά βάρη, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να μειωθούν προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Στις τράπεζες θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ αναγκαία κρίνεται και η προώθηση απευθείας επενδύσεων μέσω κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

«Οι προκλήσεις παραμένουν: μια μη παραγωγική οικονομία με φορολογικό σύστημα που δεν αποδίδει είναι κλειδωμένη σε μια νομισματική ένωση που κάνει μη ανταγωνιστικούς τους παραγωγούς της. Θα χρειαστούν περισσότερα από τα μέτρα που προώθησαν οι δανειστές για να μπει η Ελλάδα σε ένα βιώσιμο δρόμο ευημερίας» καταλήγουν οι FT.

Με πληροφορίες από Financial Times

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια