H Γερμανία προτρέπει την Τουρκία να προσφύγει στο ΔΝΤ

H Γερμανία προτρέπει την Τουρκία να προσφύγει στο ΔΝΤ Facebook Twitter
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς
1

H ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας καλεί την τουρκική κυβέρνηση να αποδεχθεί πρόγραμμα βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το θέμα συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την περασμένη Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το Spiegel, ο Σολτς ενθάρρυνε τον Αλμπαϊράκ να επανεξετάσει την αρνητική στάση της Τουρκίας και ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε από την πλευρά του, την επικείμενη περιοδεία του στις χώρες του κόλπου για να αναζητήσει χέρι βοηθείας από φιλικές χώρες. Ελπίζει επίσης πως και η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει χρήματα στην Τουρκία.

Στο μεταξύ το ΔΝΤ ζητά επισταμένως  από την Άγκυρα σημαντική αύξηση των επιτοκίων εκτιμώντας πως πρέπει να γίνε επειγόντως γιατί μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, οι ειδικοί του Ταμείου έχουν υπολογίσει πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Τουρκία εκτιμώντας ότι ανάλογα με το σχεδιασμό του προγράμματος θα χρειαστούν από 30 έως 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι το τέλος του χρόνου κράτος, επιχειρήσεις και ιδιώτες δανειολήπτες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 230 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας.

Με πληροφορίες από Spiegel

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Λογικότατο.Εκτός από το τεράστιο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκία διαθέτει μεγάλο αριθμό αεροδρομίων τα οποία θα ονειρεύεται να πάρει κοψοχρονιά η γερμανική Fraport, αμέσως μόλις οι γείτονες καταφύγουν στην "βοήθεια" του ΔΝΤ. Προφανώς το ίδιο θα συμβαίνει και στην περίπτωση διάφορων άλλων σημαντικών υποδομών τις οποίες θα φιλοδοξούν να πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί διάφορες άλλες γερμανικές εταιρίες.