Focus: «Γι' αυτό η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας»

Focus: «Γι' αυτό η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας» Facebook Twitter
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
1

Στο επικείμενο τέλος των μνημονίων αναφέρεται και το περιοδικό Focus.

Υπό τον τίτλο «Ένας στους πέντε είναι άνεργος: Γι' αυτό η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας» το άρθρο αναφέρεται επιγραμματικά στα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα.

«Πλέον επισήμως η Ελλάδα δεν λαμβάνει πια χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Ωστόσο η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί αυστηρά τα μέτρα περικοπών.

Ακόμη και οι ίδιοι οι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια. Μετά από πολλά χρόνια με προγράμματα περικοπών και διεθνή δάνεια στήριξης, η Ελλάδα θα πρέπει από εδώ και πέρα να χρηματοδοτείται αυτόνομα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν αυτό θα πετύχει μακροπρόθεσμα».

Kαι η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην Ελλάδα παρά τα τρία προγράμματα διάσωσης, όπως η ανεργία και η υποχώρηση του ΑΕΠ ενώ εστιάζει στην επιστροφή των δανείων.

«Η τελευταία δόση του δανείου του τρίτου προγράμματος που ολοκληρώνεται σύντομα και η οποία εκταμιεύτηκε στις αρχές Αυγούστου, προβλέπεται να αποπληρωθεί το 2060 - εάν τουλάχιστον δεν δοθεί και νέα παράταση. Κανένας από τους σημερινούς πολιτικούς πρωταγωνιστές δεν θα βρίσκεται πια στη σημερινή του θέση. Γι' αυτό και μπορούν να ανακοινώνουν χαρωπά ότι δεν χαρίστηκαν χρήματα στην Ελλάδα και πως όλα τα δάνεια θα επιστραφούν. Στο μέλλον κανείς δεν θα τους ζητήσει να λογοδοτήσουν γι' αυτό τον ισχυρισμό. Ο ισχυρισμός αυτός όμως είναι ήδη σήμερα λάθος, αφού τα συμπεφωνημένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ισοδυναμούν ουσιαστικά με μεταφορά κεφαλαίων. Και εάν η χώρα θέλει να σταθεί μόνιμα στα πόδια της, τότε θα χρειαστούν κι άλλες ελαφρύνσεις».

Παραπέμποντας στις δύσκολες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης ο αρθρογράφος διερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν «τα τρία προγράμματα του 2010, 2012 και 2015 ήταν ο σωστός δρόμος; Και συνεχίζει να μην υπάρχει καμία εναλλακτική ως προς την παραμονή της χώρας στη Ευρωζώνη;».

Και το άρθρο καταλήγει: «Ιστορικές στη βοήθεια προς την Ελλάδα είναι κυρίως οι πολιτικές και θεσμικές αλλαγές που αυτή προκάλεσε. Με αυτή ξεκίνησε η ριζική αναμόρφωση της νομισματικής ένωσης σε μια ένωση μεταφοράς κεφαλαίων. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ο οποίος παρέχει -έναντι όρων- δάνεια σε χώρες της Ευρωζώνης που έχουν ανάγκη, ενσαρκώνει σήμερα τη νέα αρχή που θέλει τις χώρες του Ευρώ να εγγυώνται η μια για την άλλη σε περίπτωση ανάγκης».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 2 εκ μετανάστες (2.5 εκ είναι ο αριθμός όσων έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα από το 2006) και αρκετοί που έρχονται να εργαστούν εποχικά από τρίτες χώρες. Έστω πως έχουμε μόλις 1 εκ που εργάζεται με ημερομίσθιο 20 ευρώ, 5 μέρες την εβδομάδα και αποταμιεύει ή στέλνει τα μισά στις πατρίδες του όπου το Ευρώ έχει πολλαπλάσια αξία.10 ευρώ × 20 μέρες × 12 μήνες = 2400 ευρώ 2400 ευρώ × 1.000.000 = 2,4 δις ευρώ ετησίως, με τις συντηρητικότερες των προβλέψεων. Δηλαδή 24 δις ευρώ ανά δεκαετία (Οι ολυμπιακοί του 2004 κόστισαν 8.5 δις) Βάλτε το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία, από τη μαύρη εργασία, την φοροδιαφυγή και τα επιδόματα που εισπράττουν ως αλληλεγγύη, αυτοί οι άνθρωποι, σε πολλές περιπτώσεις, και το κόστος εκτοξεύεται πολύ πάνω από τα 2.4 δις ετησίως Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η φυγή χρημάτων στο εξωτερικό ως συσσώρευση κερδών από το χαμηλό κόστος εργασίας μέσω των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων.Γιατί όμως μας φταίνε οι μετανάστες οι οποίοι έκαναν και κάνουν όλες τις δουλειές που εμείς δεν καταδεχόμαστε;Και εκεί εντοπίζεται το άλλο πρόβλημα, η ανώτατη εκπαίδευση, η οποία με 80.000 εισακτέους ανά έτος και το όνειρο της συλλογής τίτλων για μία καλοντυμένη καριέρα στο εξωτερικό, αποτρέπει τους νέους από τα τεχνικά και παραγωγικά επαγγέλματα αφού πλέον αυτά έχουν στιγματιστεί κοινωνικά ως εργασίες ανθρώπων που βρίσκονται σε δεινή θέση και είναι υποαμοιβόμενα. Το αποτέλεσσμα; Οι νέοι λόγω της ανεργίας και της εξαιρετικά δύσκολης εύρεσης στέγης (airbnb, αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές και ενοικιάσεις από μετανάστες) φεύγουνν και κάνουν οικογένειες στο εξωτερικό δημιουργώντας περαιτέρω δημογραφικό πρόβλημα. Δυστυχώς δεν υπάρχει σωτηρία, είναι όλα λάθος. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί από χώρα, σε εποχικό οικόπεδο εκμετάλλευσης - προτεκτοράτο. Μία σκηνογραφία για να προσελκύει τουρίστες για τις ξένες επενδύσεις και να παράγει εξειδικευμένους εργαζόμενους εξωτερικού.