Στο Eurogroup οι αποφάσεις για το τέλος της εποπτείας - Η Ελλάδα προσέρχεται με προσδοκίες για το χρέος

Στο Eurogroup οι αποφάσεις για το τέλος της εποπτείας - Η Ελλάδα προσέρχεται με προσδοκίες για το χρέος Facebook Twitter
0

Κρίσιμο είναι το σημερινό Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την ελληνική οικονομία με την κυβέρνηση να προσδοκά μια διευθέτηση στο θέμα του χρέους κατά δήλωση του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει και τα 88 προαπαιτούμενα ωστόσο μένουν αρκετά ακόμα να γίνουν για να ολοκληρωθούν οι απαιτήσεις, ενώ ο Γερμανικός Τύπος ανέφερε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ίσως απογοητευτεί σε αυτό το Eurogroup. 

Το πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων και τα πιθανά μέτρα για το χρέος είναι οι βασικές αποφάσεις που καλείται να πάρει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την Ελλάδα.

Το Εurogroup θα αξιολογήσει επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Η αξιολόγηση θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών να πάρουν αποφάσεις για όλες εκείνες τις παραμέτρους που είναι αναγκαίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Αυτές οι παράμετροι έχουν να κάνουν με το πλαίσιο της εποπτείας που θα ισχύσει μετά το πρόγραμμα, με το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων από τον ESM και με τα πιθανά μέτρα για το χρέος. Τo Eurogroup έχει παρουσιάσει έναν κατάλογο με τα μέτρα για το χρέος στη δήλωση του Ιουνίου του 2017.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται για το μέλλον της Ελλάδας έγραφε ενδεικτικά  η γερμανική Handelblatt.

Πάντως σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, στις 20 Αυγούστου τελειώνει το τρίτο και τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δανειακής βοήθειας για την Ελλάδα. Έπειτα η ελληνική κυβέρνηση θα καλύπτει και πάλι αυτόνομα τις δανειακές της ανάγκες πωλώντας ομόλογα σε ιδιώτες επενδυτές. Επομένως, για το Eurogroup ήρθε τώρα η ώρα της δέσμευσης.

To Eurogroup πρέπει να στείλει καθαρό μήνυμα στις αγορές, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNΝ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM