Ταλαιπωρία για 80.000 συνταξιούχους μετά τις λάθος βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων του ΓΛΚ

Ταλαιπωρία για 80.000 συνταξιούχους μετά τις λάθος βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων του ΓΛΚ Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
1

Σε ταλαιπωρία μπαίνουν 80.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου μετά τις λάθος βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων που ανάρτησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι συνταξιούχοι καλούνται τώρα να υποβάλουν νέα φορολογική - τροποποιητική δήλωση για τα «μη ορθά» στοιχεία στις βεβαιώσεις των αποδοχών τους. Το πρόβλημα προέκυψε όταν το ΓΛΚ έστειλε λάθος φορολογικό αρχείο για 450.000 συνταξιούχους του Δημοσίου.

Οι βεβαιώσεις αποδοχών για τη χρήση 2017 διορθώθηκαν δύο εβδομάδες αργότερα, ωστόσο όσοι συνταξιούχοι είχαν ήδη κάνει τις φορολογικές τους δηλώσεις, πρέπει τώρα να προχωρήσουν σε τροποποιητική δήλωση.

Αν και την προηγούμενη Δευτέρα αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι θα γίνει νέα εκκαθάριση από την ΑΑΔΕ χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις, χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε ότι οι συνταξιούχοι υποχρεούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, αναγνωρίζοντας ότι στο έντυπο Ε1 είχαν προσυμπληρωθεί μη ορθά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, από χθες είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων και, συνεπώς, δεν απαιτείται η προσέλευση των φορολογουμένων στις εφορίες.

Στην εφαρμογή θα είναι προσυμπληρωμένα τα νέα διορθωμένα στοιχεία. 

Η ΑΑΔΕ θα αποστείλει στους φορολογουμένους μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας μήνυμα στη θυρίδα μηνυμάτων Taxisnet ότι έχει σταλεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους νεότερη βεβαίωση αποδοχών και συντάξεων, προκειμένου να προβούν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Οι υπόχρεοι σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα δουν στη σχετική εφαρμογή, τα νέα διορθωμένα στοιχεία. Αυτό που πρέπει να κάνουν σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση είναι να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η νέα εκκαθάριση του φόρου. 

Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται η επιβάρυνση των φορολογούμενων με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ:

«Με αφορμή πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα των συνταξιούχων, οι αποδοχές των οποίων είχαν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις με μη ορθά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διευκρινίζονται τα εξής:

Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ στελεχών της Α.Α.Δ.Ε. και του Ε.Φ.Κ.Α. για το ζήτημα αυτό.

Από το πρωί της Τρίτης είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων. Δεν απαιτείται η προσέλευση των φορολογουμένων στις ΔΟΥ.

Για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, που υπέβαλαν δήλωση με βάση τα μη ορθά στοιχεία, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα αποσταλεί μήνυμα στη θυρίδα μηνυμάτων Taxisnet ότι έχει σταλεί από το ΓΛΚ νεότερη βεβαίωση αποδοχών και συντάξεων, προκειμένου να προβούν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Οι υπόχρεοι σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα δουν στη σχετική εφαρμογή, μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, προσυμπληρωμένα τα νέα διορθωμένα στοιχεία. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η νέα εκκαθάριση του φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης εμπρόθεσμα επέχει θέση αρχικής δήλωσης και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνει το φορολογούμενο με πρόστιμα και προσαυξήσεις».

Οικονομία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Όχι μόνο για χιλιάδες συνταξιουχους αλλά και για χιλιάδες λογιστές που όλο το Μάιο έπαιρναν τηλέφωνο και τους έλεγαν τα στοιχεία δεν συμφωνούν και απαντούσαν : " είναι μία παρακράτηση γι αυτό " και όταν οι εγκέφαλοι το διόρθωσαν λένε : " να κάνετε τροποποίηση σε χιλιάδες δηλώσεις γιατί εμείς το π@@@@ε και εσείς δουλεύεται. " Και βέβαια δεν θα ανοίξει ρουθουνι στην ιερή αγελάδα που λέγεται ελληνικό δημόσιο.