«Με 70% φόρους κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει» - Τι λένε οι επαγγελματικοί φορείς για τον ΕΦΚΑ

«Με 70% φόρους κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει» - Τι λένε οι επαγγελματικοί φορείς για τον ΕΦΚΑ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Δικαιωμένοι από τη φημολογούμενη απόφαση του ΣτΕ, που φέρεται να κρίνει αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, δηλώνουν εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων της χώρας.

«Η επιβολή των συγκεκριμένων ασφαλιστικών εισφορών είναι στην ουσία δήμευση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών και όχι λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «ουδείς μπορεί να επιβιώσει και να επιχειρήσει στην Ελλάδα», όταν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές φτάνουν στο 70% των κερδών του, την ίδια ώρα που οι παροχές προς τον ασφαλισμένο δεν είναι ανταποδοτικές των εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτο, χθες, το Πρώτο Θέμα, το ΣτΕ έκρινε παράνομη την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικών, δικηγόρων, γιατρών) στον ΕΦΚΑ, με ψήφους 17-8, την Παρασκευή.

Παρόμοια ήταν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και η απόφαση για τους αγρότες ενώ, αντιθέτως, σύννομη κρίθηκε η ένταξη των δημοσιών υπαλλήλων και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα στο φορέα.

Αντισυνταγματικό φέρεται να κρίθηκε και το ύψος εισφοράς στον ΕΦΚΑ - 26,95% επί του εισοδήματος.

Ο κ. Κόλλιας εξηγεί από την πλευρά του πως τα εισοδήματα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μειωθεί, επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών των υπόχρεων.


Έτσι, η παραοικονομία έχει διογκωθεί με περισσότερα περιστατικά κρυφών συναλλαγών, εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργου Στασινού.

«Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για απόφαση του ΣτΕ φαίνεται να δικαιώνουν τις προσφυγές κατά του ΕΦΚΑ που έκανε το ΤΕΕ, οι Έλληνες Διπλωματούχοι Μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες», δήλωσε ο κ. Στασινός, ζητώντας άμεση προσαρμογή της Πολιτείας αν και εφόσον εκδοθεί η φημολογούμενη απόφαση.

Από την πλευρά της πάντως,  η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους να εξακολουθήσουν να καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους.

«Η ΓΣΕΒΕΕ, εκ του θεσμικού της ρόλου, οφείλει να τοποθετηθεί επί των αλλαγών που ενδεχομένως θα προκύψουν από την απόφαση του ΣτΕ, εφόσον και όταν η απόφαση αυτή εκδοθεί και σε κάθε περίπτωση παραμένει σταθερή στη θέση της σχετικά με τον υπολογισμό των εισφορών επί των κερδών» ανέφερε ο πρόεδρος Γιώργος Καββαθάς.

Οι διασκέψεις στο ΣτΕ θα συνεχιστούν ολόκληρο τον Απρίλιο, όπου θα συζητηθούν και άλλες προσφυγές, όπως εκείνη των συνταξιούχων που ζητούν να ακυρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM