Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για την Ελλάδα - Στο EWG η συζήτηση για την έξοδο από τα μνημόνια

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για την Ελλάδα - Στο EWG η συζήτηση για την έξοδο από τα μνημόνια Facebook Twitter
SOOC
0

Κλίμα αισιοδοξίας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης σχετικά με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος επικρατεί στις Βρυξέλλες, ωστόσο το επόμενο δεκαπενθήμερο κρίνεται αρκετά κρίσιμο για την μελλοντική έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια.

Την ίδια ώρα στο αυριανό EuroWorking Group αναμένεται να γίνει η πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο, εγκαινιάζοντας ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το ελληνικό ζήτημα.

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για ζητήματα Οικονομίας, Κρίστιαν Σπαρ, ανέφερε ότι οι θεσμοί συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα και ότι αυτή θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ οι επικεφαλής των θεσμών για το ελληνικό ζήτημα επεξεργάζονται ήδη το προσχέδιο της ελληνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στους ομολόγους του στη Σόφια.

Γενικότερα, στόχος όλων των πλευρών είναι στο άτυπο Eurogroup στη Σόφια, στις 27 Απριλίου, να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου να επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία για το τέλος του προγράμματος, την οποία θα ενστερνίζεται και το ΔΝΤ.

Συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να κορυφωθούν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσινγκτον, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι στη συνέχεια, το Ταμείο θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βρυξέλλες παραμένουν προσηλωμένες στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο στο Eurogroup του Ιουνίου, θα είναι δυνατή η επίτευξη της τελικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και τη μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου, εν μέσω θετικού κλίματος για την έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM