Ανατρέπονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων - Τι αλλάζει για τους φόρους στις ακριβές και στις φθηνές περιοχές

Ανατρέπονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων - Τι αλλάζει για τους φόρους στις ακριβές και στις φθηνές περιοχές Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Μεγάλες ανατροπές στις τιμές των ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να προκαλέσουν οι εισηγήσεις των αρμόδιων εκτιμητών που θα κατατεθούν στο υπουργείο Οικονομικών, εντός της εβδομάδας.

Οι τιμές των διαμερισμάτων, μέσα στην δεκαετία της οικονομικής κρίσης, υποχώρησαν έως και 45% ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται σε ρεπορτάζ τους τα ΝΕΑ, σε αρκετές περιοχές οι εκτιμητές δεν βρήκαν αρκετά στοιχεία για να υπολογίσουν νέες τιμές, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ελάχιστες αγοραπωλησίες.

Οι προτάσεις τους πάντως θα διαμορφώσουν έναν εξ ολοκλήρου νέο χάρτη τιμών, πάνω στον οποίο θα βασιστεί η φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Αυξήσεις σε πολλές φθηνές περιοχές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σχετικά φθηνές περιοχές όπως το Πέραμα, η Ελευσίνα, το Κερατσίνι και η Νίκαια, με τιμές ζώνης 600 και 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις 20%-30%.

Η ελάχιστη τιμή ζώνης εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 800 ευρώ ανά τ.μ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρξουν αυξήσεις σε τουλάχιστον 70 δήμους και οικισμούς στην Αττική.

Η αύξηση των τιμών θα ανεβάσει και τους φόρους μεταβίβασης - αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές - και τον ΕΝΦΙΑ σε Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρο, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνα, Αχαρνές, Βαρνάβας, Γραμματικό, Κάλαμο, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Σκάλα Ωρωπού, Πολυδένδρι, Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Κινέττα, Πάχη Μεγάρων, Νέα Πέραμο, Φυλή.

Δεν ξεφεύγουν τα νησιά

Αυξήσεις άνω του 40% προτείνουν οι εκτιμητές για τις τιμές ζώνες στα νησιά των Κυκλάδων με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Ανοδική θα είναι η πορεία των τιμών και στην Κρήτη.

Τα «φιλέτα»

 

Το ίδιο ισχύει και για περιοχές - «φιλέτα» της Αττικής που προσελκύουν επενδυτική δραστηριότητα στο real estate όπως ο Λαιμός Βουλιαγμένης και η Γλυφάδα.

Για τον Λαιμό, οι εκτιμητές προτείνουν η τιμή ζώνης να ανέβει από τα 8.800 ευρώ/τ.μ ακόμα και στα 13.000 ευρώ.

Ακριβότερη θα γίνει και η οδός Ηρώδου του Αττικού, με την εκτίναξη της τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο από τα 8.500 στα 11.000 ευρώ.

Αντίθετα ελάχιστη αναμένεται πως θα είναι η αύξηση στις μεσαίες ζώνες της Γλυφάδας, που από τα 2.250 ευρώ οι εκτιμητές προτείνουν να αυξηθεί μόλις κατά 50 ευρώ στα 2.300.

Δύο μέτρα και σταθμά στην Αθήνα λόγω Airbnb

Συνοικίες όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Μετς που την τελευταία διετία παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον λόγω του Airbnb θα σημειώσουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Αντίθετα σε περιοχές του κέντρου όπως η Πατησίων, η Κυψέλη και η Αχαρνών που το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο, οι εκτιμητές εισηγούνται τιμές ζώνης κάτω των 1.000 ευρώ/τ.μ.

Άλλωστε ήδη σε αρκετές περιπτώσεις, διαμερίσματα πωλούνται και για λιγότερα από 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε δήμους όπως το Μαρούσι, τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, η Ηλιούπολη και το Χαλάνδρι, οι εκτιμητές έχουν εισηγηθεί αυξομειώσεις 10% με 15% αναλόγως της περιοχής.

Σε Εκάλη, Ψυχικό και Φιλοθέη πάντως που επίσης επηρεάστηκαν τιμολογιακά από την οικονομική κρίση, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν μεταβληθεί ιδιαιτέρως από τα επίπεδα του 2007.

Οι μειώσεις σε αυτές τις περιοχές δεν θα υπερβούν το 25% και τα ποσά του ΕΝΦΙΑ δεν θα αλλάξουν σημαντικά.

Στην δευτεροβάθμια επιτροπή με στόχο τα 2,65 δισ. ευρώ 

Κατά την έρευνά τους, οι ειδικοί βασίστηκαν σε πραγματικά δεδομένα από μεσιτικά γραφεία, αγγελίες και συμβόλαια αγοραπωλησιών ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, συμβουλεύτηκαν και το Διαδίκτυο.

Στο τέλος της εβδομάδας, την σκυτάλη θα πάρουν τα μέλη της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής που έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η επιτροπή αυτή αναμένεται να παρέμβει και να κάνει «διορθώσεις» στο 30% των τιμών της προς υποβολή εισήγησης.

Το τελευταίο λόγο θα έχει φυσικά ο υπουργός Οικονομικών, που τον Μάιο θα κληθεί να αποφασίσει για τις μεταβολές στον ΕΝΦΙΑ, σε περίπτωση που οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν φτάσουν τον ετήσιο στόχο των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM