Συμβουλές για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε 12 ή 24 δόσεις

Συμβουλές για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε 12 ή 24 δόσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τη δυνατότητα εξόφλησης όλων ανεξαιρέτως των οφειλών τους προς την εφορία έως και σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις πριν καν γίνουν ληξιπρόθεσμες έχουν πλέον οι φορολογούμενοι.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της «πάγια ρύθμισης» του ν. 4152/2013 για την υπαγωγή στην οποία δεν απαιτείται πλέον προσέλευση στην εφορία για την υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά αρκεί η ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή μιας απλής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης μέσω του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 114 του ν. 4514/2018, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίζουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις και τα μη ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τις ΔΟΥ από τον υπολογιστή του σπιτιού τους ή του γραφείου τους, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τις αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις για την υπαγωγή των οφειλών τους στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013.

Η υποβολή των αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων είναι εφικτή μέσω ειδικής εφαρμογής που είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη της αίτησης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, κάθε φορολογούμενος που επιθυμεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση» των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την εφορία θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

1) Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, παρά το γεγονός ότι κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.

2) Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 15 ευρώ.

3) Οι υπαγόμενες στη ρύθμιση οφειλές οι οποίες προέρχονται από περιοδικά υποβαλλόμενες δηλώσεις (π.χ. από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) ρυθμίζονται έως και σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ενώ οι οφειλές που προκύπτουν εκτάκτως και δεν προέρχονται από δηλώσεις που υποβάλλονται περιοδικά, από τέλη κυκλοφορίας, δάνεια και συμβάσεις μπορούν να ρυθμίζονται και σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις άνω των 12 και μέχρι τις 24. Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές που μπορούν να ρυθμίζονται, άλλες έως 12 και άλλες έως 24 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται ταυτόχρονα.

4) Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να εντάξει στη ρύθμιση είτε ολόκληρο το ποσό του μη ληξιπρόθεσμου χρέους του ή ένα μέρος αυτού (π.χ. μόνο την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος ή τις δύο από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, μόνο τη μία από τις δύο μηνιαίες δόσεις της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, μόνο τη μία ή τις δύο ή τις τρεις από τις τέσσερις μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

5) Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε νέα «πάγια ρύθμιση» με τους ίδιους όρους. Αν π.χ. τη στιγμή που έχει αποπληρώσει την 5η από τις 12 μηνιαίες δόσεις μιας «πάγιας ρύθμισης» βεβαιωθεί στο όνομά του νέο μη ληξιπρόθεσμο χρέος, μπορεί κι αυτό να το ρυθμίσει ξεχωριστά έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, υποβάλλοντας νέα αίτηση.

6) Προϋπόθεση για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Η ανωτέρω προϋπόθεση πληρούται εφόσον ο οφειλέτης έχει υποβάλει εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα, αλλά υποχρεωτικά έως την ημερομηνία της αίτησης, τις ανωτέρω δηλώσεις.

7) Προϋπόθεση επίσης για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν τακτοποιηθεί όλα τα προηγούμενα χρέη του οφειλέτη. Γενικά, πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο όλες οι οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στην «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων του ν. 4152/2013.

8) Φορολογούμενος εναντίον του οποίου εκκρεμεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή δεν μπορεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση».

9) Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης», το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.

10) Η ρύθμιση με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή ολόκληρου του ανεξόφλητου υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, εάν αυτός:

Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, δεν καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης, δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά, έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση, δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία – πληροφορίες.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM