Η πιθανή αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τρομάζει τις διεθνείς αγορές

Η πιθανή αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τρομάζει τις διεθνείς αγορές Facebook Twitter
EPA
0

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο σήμερα, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται πτωτικά και τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται.

H «αναζωπύρωση» του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενισχύει την πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε σύσφιξη της πολιτικής τους με πιο επιθετικό τρόπο απ' ό,τι αναμενόταν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,6%, στην έκτη κατά σειρά ημέρα απωλειών που ανέρχονται στο 4,6%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2016.

Όλοι οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη κινούνταν σε αρνητικό έδαφος: ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε νωρίτερα κατά 1,4%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,4% και ο γερμανικός DAX κατά 1%.

Τα στοιχεία για τον αριθμό των απασχολουμένων σε λίστες μισθοδοσίας στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, κατέδειξαν ότι οι μισθοί αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ και πλέον ετών, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια θα αυξηθούν περισσότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Αυτό οδήγησε σε ξεπούλημα στις αμερικανικές μετοχές, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.

Στις αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις, που κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές τους και αρχικά ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών, πριν υποχωρήσουν.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλό τετραετίας στο 2,885%, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 7 μονάδες βάσης την Παρασκευή.

Στη συνέχεια διαμορφώθηκαν στο 2,833%.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων ανήλθαν στο 0,774%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015, πριν υποχωρήσουν στο 0,671%.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM