Παγκόσμια πρωτιά για την Ελλάδα - Στο 21,5% του ΑΕΠ η παραοικονομία στη χώρα μας

Παγκόσμια πρωτιά για την Ελλάδα - Στο 21,5% του ΑΕΠ η παραοικονομία στη χώρα μας Facebook Twitter
3

Στην 1η θέση της λίστας με τις χώρες που κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ που αποδίδεται στην παραοικονομία βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών, του πανεπιστημίου του Tübingen στη Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των χωρών στις οποίες εστιάζει η έρευνα για την «σκιώδη οικονομία» η Ελλάδα φιγουράρει στην κορυφή, με την παραοικονομία στη χώρα μας να αντιστοιχεί στο 21,5% του ελληνικού ΑΕΠ.

Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται δύο ακόμη χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η Ιταλία με 19,2% και η Ισπανία με 17.8%.

Από την άλλη, στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται Ελβετία (6%) και ΗΠΑ (5,4%).

Παγκόσμια πρωτιά για την Ελλάδα - Στο 21,5% του ΑΕΠ η παραοικονομία στη χώρα μας Facebook Twitter

Αξίζει να διευκρινιστεί πως με τον όρο «σκιώδη οικονομία», οι οικονομολόγοι αναφέρονται στη συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποιούνται «εκτός βιβλίων» από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Με άλλα λόγια μιλάμε για «μαύρα» χρήματα και παράνομες συναλλαγές που δεν ακολουθούν τις συνήθεις επιχειρηματικές πρακτικές ώστε να αποφευχθεί η φορολόγησή τους.

Από τα ιδιαίτερα μαθήματα και τη φύλαξη παιδιών έως τις παράπλευρες αμοιβές στελεχών και το ξέπλυμα χρήματος, οι ανεπίσημες συναλλαγές έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο σε παγκόσμια κλίμακα και συνεχίζουν να αναπτύσσονται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτική είναι και σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τις παράνομες συναλλαγές την περίοδο 2012-2014 που υπολόγιζε τότε τη συνολική αξία της «σκιώδους οικονομίας» στα 650 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και αυτού του είδους οι συναλλαγές είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν, οι σχετικές προβλέψεις του 2015 εκτιμούσαν ότι το μέγεθος αυτό θα σκαρφάλωνε  σταδιακά στα 1,77 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από World Economic Forum

Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM