Η ΕΛΣΤΑΤ αναστέλλει τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, μετά την ύφεση που έγινε ανάπτυξη

Η ΕΛΣΤΑΤ αναστέλλει τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, μετά την ύφεση που έγινε ανάπτυξη Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
0

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως αναστέλλει την έκδοση προκαταρκτικών (flash) εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία, υπό τη σκιά των αναθεωρήσεων των στοιχείων που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι η προκαταρκτική εκτίμηση για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου του 2017, που ήταν προγραμματισμένο να δημοσιευθεί στις 14 Αυγούστου, δεν θα εκδοθεί.

Αιτιολογώντας την αναστολή των εκτιμήσεων (flash) των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει πως «αποφασίσθηκε προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η διαθεσιμότητα των πηγών που απαιτείται, προκειμένου η εκτίμηση να έχει μεγαλύτερη συνέπεια ως προς την ερμηνευτική ισχύ της σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποιούνται σε t+60 ημέρες από το τρίμηνο αναφοράς».


Ακόμα, διευκρινίζει ότι «η ανακοίνωση των flash εκτιμήσεων δεν είναι υποχρεωτική από την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Προσθέτει τέλος πως το Δελτίο Τύπου «Τριμηνιαίοι Εθνικοί Λογαριασμοί» (προσωρινά στοιχεία) για το 2ο τρίμηνο 2017 -που βασίζεται σε μεγαλύτερο όγκο δεδομένων- θα εκδοθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2017, όπως έχει προγραμματισθεί.

Σημειώνεται πως απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ έρχεται στον απόηχο της μεγάλης αναθεώρησης που έγινε για τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου και έδειξε ανάπτυξη 0,4%, όταν η flash εκτίμηση που είχε δημοσιευθεί λίγες ημέρες νωρίτερα έκανε λόγο για ύφεση 0,1%.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM