Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του παγκόσμιου δείκτη ανταγωνιστικότητας των χωρών, η Ελβετία καταλαμβάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την κρίση χρέους, στην πρώτη πεντάδα υπάρχουν ακόμα τρεις ευρωπαϊκές οικονομίες όπου η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ολλανδία, καταλαμβάνουν την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη.

 

Όσον αφορά την Ελλάδα, η ανταγωνιστικότητά της στην κατηγορία της μακρό-οικονομίας κατατάσσεται στην 144η και τελευταία θέση της σχετικής λίστας.

 

Η περίπτωση των ΗΠΑ φαίνεται να είναι αρκετά ανησυχητική καθώς η ανταγωνιστικότητα της πιο καινοτόμου χώρας στον κόσμο υποχώρησε στην έβδομη θέση. Κατά την άποψη των αναλυτών, για να καταφέρει η Αμερική, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος θα πρέπει να επενδύσει στην παιδεία και στην καινοτομία κοιτώντας μακροπρόθεσμα. Σημαντικός παράγοντας φαίνεται να είναι και οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά αυτό δεν εξηγεί εξολοκλήρου την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας.

 

Τέλος, στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται οι αφρικανικές χώρες.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr