Σε συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα Le Soir, o βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να τεθεί υπό οικονομική κηδεμονία».

 

Ο Βέλγος φαίνεται πως έχει καταστρώσει και σχέδιο καθώς πιστεύει ότι είναι απαραίτητη «μία ευρωπαϊκή αρχή που να είναι σε θέση να εμποδίζει ορισμένα πράγματα, για παράδειγμα στον τομέα της άμυνας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να βγει από τις αγορές, όχι από την Ευρωζώνη. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα που να καλύψει τουλάχιστον μία γενιά (15, 20 χρόνια;) μέχρις ότου να είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί κανονικά. Δεν πρέπει να αφήσουμε να υπάρχει η εντύπωση ότι η χώρα μπορεί να βγει μόνη της από την κρίση», αναφέρει στη συνέντευξή του.

Όταν ο κ. Ρέιντερς κλήθηκε να σχολιάσει την αποτυχία των ελληνικών σχεδίων λιτότητας, απάντησε ότι «τα σχέδια λιτότητας δεν λειτούργησαν για μία σειρά από λόγους».

«Καταρχήν υπήρξε η αβεβαιότητα, η οποία βάρυνε δραματικά στο ζήτημα της εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας. Υπήρξε όμως και ένα πρόβλημα κουλτούρας: Αυτό που λείπει είναι η πραγματική ανάγκη να εφαρμοστεί μία αποτελεσματική φορολογική πολιτική, να πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις και να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων», αναφέρει ο κ. Ρέιντερς και τονίζει: «Αυτό που δεν πηγαίνει καλά είναι ότι όλα τα μέτρα σήμερα εξουθενώνουν τον ελληνικό λαό, την ίδια στιγμή που σε ολόκληρους τομείς δεν σημειώνεται καμία μεταρρύθμιση».

«Η ελληνική κρίση, από την οποία ακόμη δεν κατορθώνουμε να βγούμε, δείχνει ότι πρέπει να μπορούμε να δράσουμε όταν ένα κράτος παρεκκλίνει δημοσιονομικά κατά τρόπο συνεχή», σημειώνει ο βέλγος αξιωματούχος. «Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με τον δικό της προϋπολογισμό. Εάν όμως ο προϋπολογισμός εκτροχιάζεται με επαναλαμβανόμενο τρόπο, πρέπει να διαθέτουμε τη δυνατότητα δράσης σε κεντρικό επίπεδο. Η Ελλάδα διαθέτει μόλις το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και παρόλα αυτά μετατράπηκε σε παγκόσμιο πρόβλημα», καταλήγει.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr