Μια μόλις μέρα μετά την απενεργοποίηση της 'Tay', του chat bot τεχνητής νοημοσύνης που προσποιείτο την 19χρονη έφηβη στο Twitter, το οποίο μετά την επαφή της με το κοινό της πλατφόρμας, επαναλάμβανε ρατσιστικά, ναζιστικά και σεξιστικά tweets, δημιουργώντας επικοινωνιακό πανικό, η Microsoft ζήτησε δημοσίως συγγνώμη με post στο blog της.

 

H 'Tay', που μέσα σε ένα 24ωρο ανεξέλεγκτης επαφής της με χρήστες του Twitter, κατάφερε να υιοθετήσει άκριτα κάθε ακραία συμπεριφορά που υπάρχει στο Internet, είχε προγραμματιστεί να πιάσει κουβέντα με χρήστες ως μια τυπική 19χρονη.

 

Στην δημόσια απολογία της η Microsoft, αφού ζητάει συγγνώμη για τα ακραία Tweets, τα οποία επουδενί δεν εκφράζουν τις αξίες και της αρχές της, αναφέρει ότι το λογισμικό ήταν προετοιμασμένο να αποκρούσει λεκτικές επιθέσεις όμως δέχτηκε συντονισμένη επίθεση που εκμεταλλεύτηκε ένα τεχνικό ελάττωμα της 'Tay', χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Προς το παρόν, η 'Tay' έχει απενεργοποιηθεί, ώστε να διορθωθούν σφάλματα στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης προτού ξαναβγεί δημοσίως έτοιμη να αντιμετωπίσει αντίστοιχες συμπεριφορές, ενώ η εταιρεία καταλήγει ότι 'το πάθημα της έγινε μάθημα'.