Η παράνοια της κινεζικής online λογοκρισίας

Η παράνοια της κινεζικής online λογοκρισίας Facebook Twitter
(Reuters)
2

Σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια τα μάτια ολόκληρης της υφηλίου ήταν στραμμένα στα αιματηρά επεισόδια της Πλατείας Τιεν Αν μεν του Πεκίνου, όπου ο στρατός κλήθηκε να διαλύσει με άρματα και πυροβολισμούς την ειρηνική συγκέντρωση των φοιτητών που διεκδικούσαν περισσότερες ελευθερίες και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν και ποτέ δεν επισημοποιήθηκε, σε ιδιωτικές συζητήσεις ο κινεζικός λαός αναφέρεται από τότε στα επεισόδια αυτά χρησιμοποιώντας τους αριθμούς "έξι-τέσσερα" ως ανάμνηση εκείνης της ημερομηνίας.

Ο λόγος που δεν γίνεται καμμία απολύτως δημόσια αναφορά στους αριθμούς αυτούς, είναι γιατί η κινεζική κυβέρνηση φτάνει στα άκρα λογοκρίνοντας αδιακρίτως, σχεδόν οτιδήποτε περιέχει αυτούς τους αριθμούς, ιδίως όταν πλησιάζει η επέτειος των γεγονότων.

Όπως αναφέρει με δημοσίευμά του το Quartz, μένοντας πιστή σε αυτή την 'παράδοση', η κινεζική κυβέρνηση έφτασε και φέτος στα άκρα, λογοκρίνοντας ακόμα και online συναλλαγές μεταφοράς χρημάτων μέσω της δημοφιλούς κινεζικής εφαρμογής WeChat, που περιήχαν το συνδυασμό των επίμαχων αριθμών, όπως φαίνεται από το παρακάτω tweet του ρεπόρτερ Geroge Chen:

Έτσι, όταν κάποιος προσπαθεί να μεταφέρει το ποσό των 6,4 ή των 89,64 γουάν η εφαρμογή απορρίπτει την συναλλαγή θεωρόντας "άκυρο" το ποσό. 

Μάλιστα, η παράνοια των κινέζων λογοκριτών φτάνει στο σημείο ώστε να "κόβει" οποιοδήποτε Tweet περιέχει τους παραπάνω αριθμούς όπως, επί παραδείγματι, κείμενο ρεπορτάζ που αναφέρει ότι η τιμή του αργού πετρελαίου έφτασε τα 64,88 δολάρια το βαρέλι, ή ότι μια 64χρονη γυναίκα επέστρεψε ποσό που βρήκε στο δρόμο, αναφέρει το δημοσίευμα του QZ. 

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ