Ο Aaron Swartz συνεργαζόταν με το Wikileaks

Ο Aaron Swartz συνεργαζόταν με το Wikileaks Facebook Twitter
4

Μέσω του Twitter, ο ιστότοπος Wikileaks έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον Aaron Swartz που αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του σε ηλικία μόλις 26 χρονών.

Συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο, o λογαριασμός Twitter του ιστότοπου αποκάλυψε ότι ο νεαρός «χακτιβιστής» ήταν πιθανότατα πληροφοριοδότης, χωρίς όμως να αναφέρονται οι πηγές για ευνόητους λόγους.

Ακόμα ένα τιτίβισμα αναφέρει ότι ο 26χρονος από το Σικάγο κρατούσε επαφή με τον Τζουλιάν Ασάνζ το διάστημα 2010-2011.

Υπενθυμίζεται ότι ο Aaron Swartz αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 26 χρονών στη Νέα Υόρκη, την ίδια ώρα που αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 35 χρόνια.

Ο Aaron Swartz συνεργαζόταν με το Wikileaks Facebook Twitter
Τech & Science
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aaron Swartz. 'Οταν μια ιδιοφυία σπρώχνεται στην άβυσσο.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός / Aaron Swartz. 'Οταν μια ιδιοφυία σπρώχνεται στην άβυσσο.

"Ο τρόπος πολιτικού ακτιβισμού όπως τον εμπνεύστηκε και προσπάθησε να τον εφαρμόσει ο Άαρον Σουόρτς με τη δημιουργία του demandprogress.org, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα της παγκόσμιας μαζικής εκδήλωσης πολιτικής διαμαρτυρίας.«Ολόκληρη η επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχει δημοσιευτεί ανά τους αιώνες σε βιβλία και περιοδικά, μετατρέπεται σε ψηφιοποιημένο υλικό και κρατείται στα χέρια ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών. Ο επιμερισμός των πληροφοριών δεν είναι κάτι ανήθικο αλλά αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη. Μόνο εκείνοι που είναι τυφλωμένοι από την απληστία θ’ αρνηθούν σε κάποιον φίλο ένα αντίγραφο» έγραφε λίγο πριν τα 20.Στα 14 υπήρξε ένας από τους συντάκτες του προτύπου RSS (RDF Site Summary), ενός τρόπου να μεταδίδονται πληροφορίες από μία ιστοσελίδα, συνήθως ειδήσεις ή αναγγελίες νέων δημοσιεύσεων σε μπλογκ, με γρήγορο και εύκολο τρόπο προς άλλες σελίδες ή εφαρμογές (syndication). Στα 16 συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση Creative Commons του σπουδαίου καθηγητή Lawrence Lessig και στην κοινότητα του Reddit, του οποίου υπήρξε συνιδρυτής. Το 2009 κατάφερε να κατεβάσει και να διαθέσει ελεύθερα στο Ίντερνετ περίπου το 20% των εγγράφων από ομοσπονδιακά δικαστήρια τα οποία ήταν καταχωρημένα στη βάση δεδομένων PACER, και λίγο αργότερα, το 2011, βάζοντας σχεδόν στα κρυφά ένα λάπτοπ στο δίκτυο του MIT, κατέβασε από τη βάση JSTOR, η οποία διαθέτει με συνδρομή το περιεχόμενο εκατοντάδων επιστημονικών περιοδικών, τέσσερα εκατομμύρια δημοσιεύσεις, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε να διατίθενται και αυτές ελεύθερα ως κοινό κτήμα. Για αυτή του τη δραστηριότητα ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις αποφασίστηκε να διωχθεί ποινικά. Η δίκη του Swartz επρόκειτο να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες, τον Φεβρουάριο του 2013. Δεν εκμεταλλεύτηκε τα λάφυρά του. Δεν επεδίωξε οικονομικά οφέλη, δεν επεχείρησε καν να τα προσφέρει στην κοινότητα των χρηστών του ίντερνετ - απ' ό,τι διαπιστώνεται ως τώρα, δεν δημοσιοποίησε ποτέ τα αρχεία που απέκτησε. Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του. Ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία. Ήταν μόλις 26 ετών. 'Ολη η ζωή ήταν μπροστά του. Όλη η γνώση ήταν κτήμα του εγκεφάλου του και όλες οι πληροφορίες μπορούσαν να βρεθούν στα χέρια του, πέρα από τα όρια και τους όρους χρήσης τους. Η δημιουργικότητα μιας ευφυίας, η διαρκής πρόοδος και η εξυπνάδα δεν είναι από μόνες τους ικανό ανάχωμα στην καταστροφή". (Victory Call)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM