To δικαίωμα στη λήθη - Η Ευρώπη πιέζει την Google για παγκόσμια εφαρμογή

To δικαίωμα στη λήθη - Η Ευρώπη πιέζει την Google για παγκόσμια εφαρμογή Facebook Twitter
0

Η Google είναι στο στόχαστρο της ΕΕ για το «Δικαίωμα στη Λήθη», αλλά αντιδρά καθώς πιέζεται για παγκόσμια εφαρμογή του μέτρου.

Ο νόμος επιτρέπει σε οποιονδήποτε στην ΕΕ να πιέζει εταιρείες όπως η Google να καταργούν τα αποτελέσματα αναζήτησης που δεν επιθυμεί πλέον να συνδέονται με το όνομά του. Αλλά αυτή την εβδομάδα, η Google εντείνει τις προσπάθειές της κόντρα στην επέκταση του δικαιώματος διαγραφής παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Τρίτη, η επιτροπή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Γαλλίας, ισχυρίστηκε ότι οι δικτυακοί τόποι που έχουν διαγραφεί βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ πρέπει να διαγραφούν σε όλους τους τομείς της Google σε όλο τον κόσμο.

Η Google, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η επέκταση του νόμου θα την μετατρέψει σε εργαλείο λογοκρισίας σε «λιγότερο δημοκρατικές» κυβερνήσεις.

Η ακρόαση της Τρίτης, στην οποία συμμετείχαν 15 δικαστικοί δικαστές και περίπου 70 ενδιαφερόμενοι και εκπρόσωποι τους (ανάμεσά τους και Έλληνες σύμφωνα με το Bloomberg) αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί η επέκταση του δικαιώματος σε άλλες μηχανές αναζήτησης και κοινωνικά δίκτυα. 

Μια ετήσια έκθεση για τη διαφάνεια που δημοσίευσε η Google τον Φεβρουάριο, αποκάλυψε ότι ο γίγαντας του διαδικτύου έχει λάβει ένα σημαντικό αριθμό αιτήσεων που φτάνει στα 2,4 εκατομμύρια αιτήματα από το 2014 έως το 2017. Η Google λέει ότι έχει συμμορφωθεί με το 43 τοις εκατό αυτών των αιτημάτων.

Ενώ η Google έχει λοιπόν συμμορφωθεί με το δικαίωμα από το 2014, έχει παράλληλα αγωνιστεί κατά της απόφασης από την πρώτη μέρα.

Η αντίθεσή της προς την παγκόσμια επέκταση κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Τρίτης ήταν έντονη όπως μεταδίδουν ξένα μίντια. 

«Αντιδρούμε γιατί ο περιορισμός της πρόσβασης σε νόμιμες και πολύτιμες πληροφορίες είναι αντίθετη πρακτική με την αποστολή μας ως εταιρία και μας εμποδίζει να παρέχουμε την ολοκληρωμένη υπηρεσία αναζήτησης που οι άνθρωποι περιμένουν από εμάς», έχει δηλώσει ο γενικός σύμβουλος Kent Walker και αυτή παραμένει η γραμμή της Google για το θέμα.

«Αλλά η απειλή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή. Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν σοβαρή επίθεση στο δικαίωμα του κοινού να έχει πρόσβαση σε νόμιμες πληροφορίες», αναφέρει.

H απόφαση αναμένεται μέσα στο 2019.

Με πληροφορίες από BBC/ Bloomberg

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM