Το Διαδίκτυο μειώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης στους εφήβους

Το Διαδίκτυο μειώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης στους εφήβους Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η επικοινωνία των εφήβων μέσω διαδικτύου έχει μειώσει σημαντικά την πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. 

Οι νέοι ηλικίας 16 έως 18 ετών πίνουν πλέον λιγότερο αλκοόλ και εστιάζουν στην εκπαίδευσή τους και τη μελλοντική επαγγελματική τους καριέρα. 

Σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Υπηρεσία Εγκυμοσύνης της Βρετανίας (BPAS), όλες αυτές οι τάσεις εξηγούν το ιστορικό χαμηλό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ανηλίκων στη χώρα. 

Από τότε που ξεκίνησε η διατήρηση των σχετικών στοιχείων, δεν υπήρξε καμία περίοδος που τα ποσοστά εγκυμοσύνης να είναι χαμηλότερα σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία. 

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας (ONS) επιβεβαιώνει την απότομη πτώση: το 2016 καταγράφηκαν 18.076 εγκυμοσύνες σε κορίτσια κάτω των 18 ετών στη χώρα - 11% λιγότερες από το 2015.

To 33% θεωρεί πολύ σημαντικό τον χρόνο με την οικογένεια του ενώ μόλις το 27% δίνει την ίδια απάντηση για τους φίλους του. 


Η διαφαινόμενη «στροφή» στην οικογένεια και η επικοινωνία μέσω ίντερνετ έχει μειώσει την πιθανότητα για σεξουαλικές επαφές, εκτιμά η BPAS που μετρά 18,9 εγκυμοσύνες για κάθε 1.000 κοπέλες 15 έως 17 ετών. Συγκριτικά, το 1969 είχαν καταγραφεί 47,1 εγκυμοσύνες ανά 1.000 κορίτσια αυτών των ηλικιών. 

Τα δύο τρίτα των εφήβων που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησαν πως δεν είχαν κάνει σεξ ποτέ στη ζωή τους ενώ το 24% δεν είχε δοκιμάσει ποτέ του αλκοόλ. 


Το 70% των παιδιών μιλούν στους φίλους τους τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα μέσω διαδικτύου ενώ μόλις το 24% έχει την ίδια συχνότητα δια ζώσης επαφών με τον στενό φιλικό του κύκλο. 

Μάλιστα το 22% παραδέχεται πως βλέπει τους φίλους εκτός σχολείου, μία φορά τοn μήνα ή και ακόμα πιο αραιά. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι νέοι άνθρωποι που κοινωνικοποιούνται δια ζώσης είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργοί από τους «ηλεκτρονικά κοινωνικούς». 

Το 46% των εφήβων που βλέπουν τους φίλους τους 4 φορές την εβδομάδα, έχουν κάνει σεξ στο παρελθόν, ενώ αυτό ισχύει μόλις για το 29% των νέων που θα βγουν να διασκεδάσουν με τους φίλους τους «μία φορά τον μήνα και αν». 

«Τα χαμηλά επίπεδα εφηβικής εγκυμοσύνης είναι πιθανό να οφείλονται εν μέρει στην πιο αραιή κοινωνική συναναστροφή που ρίχνει αναλόγως την πιθανότητα των σεξουαλικών επαφών», τονίζουν οι ερευνητές. 

Προτεραιότητα για το 82% των ερωτηθέντων έχουν οι καλοί βαθμοί και η μετέπειτα σταδιοδρομία τους, ενώ μόνο το 68% θεωρεί εξίσου σημαντική τη διασκέδαση με τους φίλους. 

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα πως με την κατάλληλη ενημέρωση στα σχολεία για τις μεθόδους αντισύλληψης το ιστορικά χαμηλό ποσοστό εγκυμοσύνης στους εφήβους θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια. 

Με πληροφορίες από Independent

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM