Σήμερα η απόφαση της Κομισιόν για το πρόστιμο-μαμούθ στην Google

Σήμερα η απόφαση της Κομισιόν για το πρόστιμο-μαμούθ στην Google Facebook Twitter
EPA
0

Τις επόμενες ώρες η Google πρόκειται να μάθει αν θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο μαμούθ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μονοπωλιακές πρακτικές που σχετίζονται με το λειτουργικό σύστημα Android. 

Η Google έχει μπει, λόγω του Android, στο στόχαστρο της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα υψηλής τεχνολογίας και καταναλωτών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, ο αμερικανικός όμιλος έχει επιβάλει παράτυπους όρους στις εταιρείες που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα και έχουν σε αυτά εγκατεστημένο το Android.

Αυτή η κατάσταση βλάπτει τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού και περιορίζει τις επιλογές των καταναλωτών. Η Google, συγκεκριμένα, υποχρεώνει τις κατασκευάστριες εταιρείες να χρησιμοποιούν τη δική της ομώνυμη μηχανή αναζήτησης καθώς και άλλες παρεχόμενες από αυτήν υπηρεσίες.

To πρόστιμο που μπορεί να επιβάλει η επιτροπή μπορεί να φτάσει το 10% του κύκλου εργασιών της, δηλαδή περίπου 9,3 δις ευρώ. Επίσης μπορεί να υποχρεώσει την εταιρία να αποσυνδέσει την μηχανή αναζήτησης της από το λειτουργικό Android. 

Το Bloomberg εκτιμά πως το πρόστιμο θα φτάσει τα 4,3 δισ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούνταρ Πιτσάι μίλησε τηλεφωνικά αργά χθες με την Επίτροπο της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ για μία συνάντησή τους, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο μία πηγή.

Η απόφαση για την Google αναμενόταν στις αρχές του μήνα, όμως σύμφωνα με το Reuters καθυστέρησε ώστε να μην συμπέσει με την επίσκεψη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη. 

Ο τεχνολογικός κολοσσός μπήκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής τον Απρίλιο του 2015, ύστερα από καταγγελίες από την Fairsearch, μια ένωση από λόμπι στην οποία συμμετείχαν εκτός των άλλων η Microsoft, η Nokia και η Oracle. 

Eκείνη την εποχή το 64% των συσκευών smartphone στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν το λειτουργικό Android, ένα ποσοστό που φτάνει σήμερα στο 74%.   

H Kομισιόν προχώρησε σε τρεις συγκεκριμένες διαπιστώσεις για την Google που θεωρεί πως νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό:

-Απαιτεί από τους κατασκευαστές smartphones και tablet να έχουν τη δική της μηχανή αναζήτησης σαν την προεπιλεγμένη και να προεγκαταστήσουν το δικό της browser για να έχουν πρόσβαση στο Play app store. 

- Αποτρέπει τους κατασκευαστές να πουλούν συσκευές που  υποστηρίζουν άλλα λειτουργικά συστήματα.

- Δίνει οικονομικά κίνητρα σε εταιρίες κατασκευαστών και κινητής τηλεφωνίας ώστε να δίνουν τη δική της συσκευή αναζήτησης ως τη μόνη προεγκατεστημένη. 

Από την πλευρά της η εταιρία αρνήθηκε πως υποχρεώνει τους κατασκευαστές να προεγκαθιστούν τις εφαρμογές της. Επίσης τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί βοηθάει να είναι οι υπηρεσίες της δωρεάν για τον καταναλωτή. 

«Η προσέγγιση της Κομισιόν θα οδηγήσει σε λιγότερη καινοτομία, λιγότερες επιλογές, λιγότερο ανταγωνισμό και υψηλότερες τιμές» σημείωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. 

Πρόσθεσε επίσης πως σε κάθε περίπτωση η Apple και το δικό της λειτουργικό ios δίνουν στους καταναλωτές μια εναλλακτική επιλογή. 

Από την πλευρά της η Fairsearch θέλει η επιτροπή να πάρει την απόφαση της με το βλέμμα στο μέλλον.

«Η μονοπωλιακή πρακτική είναι πολύ πιθανόν να μην περιοριστεί στα smartphone» λέει ο εκπρόσωπος της Ντέιβιντ Λάσκι. 

«Όσο η συνδεσιμότητα είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει όλες τις καινοτόμες συσκευές μεγαλώνει και ο αριθμός των συσκευών που  επηρεάζονται από αυτές τις πρακτικές. Πχ. στις smart τηλεοράσεις. 

Η όποια λύση στο πρόβλημα προτείνει η Κομισιόν πρέπει να λάβει υπόψιν τις αυτές τις συνέπειες» καταλήγει 

 

Με πληροφορίες από ΒΒC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM