Το Facebook αντιμέτωπο με πρόστιμο 500.000 λιρών στη Βρετανία για το σκάνδαλο Cambridge Analytica

Το Facebook αντιμέτωπο με πρόστιμο 500.000 λιρών στη Βρετανία για το σκάνδαλο Cambridge Analytica Facebook Twitter
2

Το ανώτατο δυνατό πρόστιμο σχεδιάζει να επιβάλλει στο Facebook η Βρετανία, για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, η αρχή προστασίας δεδομένων της χώρας, ICO, προετοιμάζει την επιβολή προστίμου 500.000 λιρών, καθώς κρίνει πως το Facebook απέτυχε να διασφαλίσει ότι η εταιρία Cambridge Analytica έχει διαγράψει τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του, που απέσπασε παρατύπως.

Η ICO θα επιδιώξει επίσης την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της μητρικής εταιρίας της Cambridge Analytica, SCL Elections.

Το Facebook δήλωσε ότι θα απαντήσει «σύντομα».

Παράλληλα, η αρχή εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο πολιτικά κόμματα να αγοράζουν προσωπικά δεδομένα από «data brokers» (μεσίτες δεδομένων). Συγκεκριμένα, κατονόμασε μία εταιρία, που χρησιμοποιήθηκε από το Εργατικό Κόμμα και ονομάζεται «Emma's Diary». Η εταιρία αυτή παρέχει ιατρικές συμβουλές και δωρεάν προϊόντα για μωρά σε γονείς.

Η ICO βάζει στο στόχαστρο και την εταιρία Aggregate IQ, η οποία εργάστηκε για λογαριασμό της καμπάνιας Vote Leave (υπέρ του Brexit). Την κάλεσε να σταματήσει άμεσα να επεξεργάζεται δεδομένα των Βρετανών πολιτών.

Ο επικεφαλής της Fair Vote UK, Kyle Taylor, τόνισε πως «στο πλαίσιο του νέου κανονισμού GDPR, η ICO θα μπορούσε να επιβάλλει πρόστιμο 479 εκατομμυρίων λιρών. Δυστυχώς όμως, επειδή πρέπει να ακολουθήσει τους παλαιούς νόμους περί προστασίας δεδομένων, μπορεί να επιβάλλει μόνο το ανώτατο πρόστιμο των 500.000 λιρών. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Σημειώνεται πως το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 110 εκατ. ευρώ στο Facebook, καθώς και πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ στη Google. Η επίτροπος Πληροφοριών Elizabeth Denham, τόνισε πως «δεν έχει να κάνει μόνο με τα πρόστιμα», καθώς οι εταιρίες ανησυχούν επίσης και για τη φήμη τους.

Οι εξελίξεις στη Βρετανία έρχονται 16 μήνες μετά την έναρξη της έρευνας της ICO σχετικά με τη χρήση προσωπικών δεδομένων από εκστρατείες πολιτικών προσώπων, ύστερα από τις αποκαλύψεις, μεταξύ άλλων, του πληροφοριοδότη Christopher Wylie.

Ο Wylie, πρώην υπάλληλος της Cambridge Analytica, είχε υποστηρίξει πως εταιρία είχε χρησιμοποιήσει, χωρίς εξουσιοδότηση, προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών, που απέσπασε μέσω Facebook.

Παρότι η Cambridge Analytica επέμεινε ότι είχε διαγράψει τα δεδομένα μετά από σχετικό αίτημα του Facebook τον Δεκέμβριο του 2015, η ICO τόνισε ότι είχε δει αποδείξεις πως αντίγραφα των δεδομένων αυτών είχαν μοιραστεί σε άλλους.

Η ICO έκρινε ότι το Facebook έχει παραβιάσει τους δικούς του κανόνες και απέτυχε να διασφαλίσει ότι η Cambridge Analytica είχε διαγράψει αυτά τα δεδομένα.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM