Nomophobia: Η φοβία τού να μείνεις χωρίς κινητό

Nomophobia: Η φοβία τού να μείνεις χωρίς κινητό Facebook Twitter
4

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και γενικά του σύγχρονου τρόπου ζωής αρχίζουν να αναδύονται νέες φοβίες στα μυαλά των ανθρώπων. Η τελευταία τεχνολογική φοβία αφορά το να μείνει κανείς χωρίς κινητό τηλέφωνο και αποκαλείται στα αγγλικά «Nomophobia» ("No mobile phone phobia").

Τα "συμπτώματα" αυτής της νέας φοβίας είναι το να μην πηγαίνει κανείς πουθενά χωρίς το κινητό τηλέφωνό του, να φοβάται αδιάκοπα μήπως χάσει το σήμα, να μη μπορεί να μιλήσει ή να τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί να αποφορτιστεί η μπαταρία του. Αυτά αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου σε σχετική ανακοίνωσή του.

Πρόσφατη έρευνα της βρετανική εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας SecurEnvoy έδειξε ότι, το 66% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι φοβούνται πως θα χάσουν το κινητό τους ή θα το αποχωριστούν για κάποιο λόγο, ενώ το 41% παραδέχτηκε πως έχει περισσότερα κινητά λόγω αυτού του φόβου. Περισσότερες είναι οι γυναίκες που έχουν αυτήν τη φοβία συγκριτικά με τους άντρες, με ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και δύο κινητά, με ποσοστό 47% έναντι 36%.

Ως ανησυχητικά σημάδια, σύμφωνα με την έρευνα, πρέπει να θεωρούνται τα εξής:

- Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας.

- Τάση να ελέγχουμε μανιωδώς τις ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων.

- Επιθυμία να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία.

- Να μην πηγαίνουμε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς το κινητό μας.

Στο δείγμα των 1.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν, περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου φαίνεται να είναι οι νέοι 18- 24 ετών με ποσοστό 77%, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών με ποσοστό 68%.



Όπως έδειξε η μελέτη, οι χρήστες ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα. Ωστόσο, παρόλο που το 49% των ερωτηθέντων, όπως είπαν, ενοχλούνται εάν κάποιος ελέγξει τα μηνύματά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, οι περισσότεροι δεν βάζουν καμία ρύθμιση ασφαλείας, ενώ μόνο το 46% χρησιμοποιεί κάποιον κωδικό για να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα του τηλεφώνου του, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με τη δράση Saferinternet.gr, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε είδους τεχνολογία έχει στόχο να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, και τίποτα παραπάνω», συνεπώς -και σε αυτή την περίπτωση- δεν μπορεί παρά να ισχύει το ρητό «παν μέτρον άριστον».

Τech & Science
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Θα προτιμούσα να είχαμε nomophobia με την έννοια του φόβου του νόμου. Η ανομία που επικρατεί, σχεδόν παντού, παίρνει ανησυχιτικές διαστάσεις. Ελάχιστοι πια φοβούνται τους νόμους.
υποτίθεται ότι οι νόμοι γίνονται για να τους τηρούμε και όχι για να τους φοβόμαστε - ο δε Τάκιτος έλεγε ότι "όσους περισσότερους νόμους έχει ένα κράτος, τόσο πιο διεφθαρμένο είναι"...
Έχεις εν μέρει δίκιο. Το ιδανικό θα ήταν να σεβόμαστε τους νόμους και να τους ακολουθούμε από σεβασμό. Όμως, λόγω των ανθρώπινων αδυναμιών, μου αρκεί και η τήρηση των νόμων από το φόβο των συνεπειών τους. Όσο για τη ρήση του Τάκιτου, έχω την εντύπωση ότι είναι η εξής"Όσο πιο διεφθαρμένο είναι το κράτος, τόσο περισσότερο νόμοι υπάρχουν". Δηλαδή η ύπαρξη πολυνομίας είναι ένδειξη διεφθαρμένου κράτους. Σ' αυτό δεν θα με βρεις αντίθετη. Οι νόμοι πρέπει να είναι λίγοι (οι απαραίτητοι) και να τηρούνται.