Η Sony εξαγοράζει την ΕΜΙ και κρατά στα χέρια της τον πιο δυνατό κατάλογο μουσικής

Η Sony εξαγοράζει την ΕΜΙ και κρατά στα χέρια της τον πιο δυνατό κατάλογο μουσικής Facebook Twitter
0

Η Sony αγοράζει την EMI Music Publishing, προσθέτοντας δύο εκατομμύρια τραγούδια από καλλιτέχνες όπως η Alicia Keys, ο Kanye West και οι Queen στον ήδη εκτεταμένο κατάλογο εκδόσεων της και ενισχύοντας τη θέση της ως μεγαλύτερου εκδότη μουσικής στον κόσμο.

Η Sony ανακοίνωσε ότι καταβάλλει το ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 60% του συνολικού κεφαλαίου ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο της EMI και να γίνει έτσι ο μεγαλύτερος εκδότης στον χώρο της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Sony δήλωσε ότι η «μουσική βιομηχανία απολαμβάνει μια αναζωπύρωση» χάρη στην άνοδο των συνδρομητικών υπηρεσιών μουσικής ροής και ότι επικεντρώνεται στην οικοδόμηση ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου πνευματικών δικαιωμάτων. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Kenichiro Yoshida, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η «επένδυση σε πνευματική ιδιοκτησία περιεχομένου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μας».

Πρόκειται για την πρώτη στρατηγική κίνηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Sony, μέσω της οποίας η εταιρεία θα αποκτήσει πρόσβαση σε εκατομμύρια τίτλους τραγουδιών, με τα περισσότερα από αυτά να ανήκουν σε ιδιαίτερα δημοφιλείς καλλιτέχνες.

Το γεγονός ότι μια μουσική εταιρεία αγοράζει μια άλλη δεν είναι καινούργια ή ασυνήθιστη - από τη δεκαετία του 2000, η μουσική βιομηχανία έχει γίνει μια έρημη αρένα με λίγους μόνο δυνατούς παίκτες που τσακίζουν σταθερά τους μικρούς και πιο ανεξάρτητους - αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι το μέγεθος της συμφωνίας και αυτό που δείχνει για το μέλλον της μουσικής. Η αποστολή του Yoshida, όπως λέει, είναι να σταθεροποιήσει το κέρδος από την πλευρά της ψυχαγωγίας της επιχείρησης της Sony, οπότε είναι λογικό για την εταιρεία να ελέγχει περισσότερα δικαιώματα στα τραγούδια καθώς και τις ηχογραφήσεις τους – τα εκδοτικά και τα δικαιώματα των ηχογραφήσεων αποφέρουν ξεχωριστές ροές εσόδων.

Αλλά τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς τα ψηφιακά downloads και η πειρατεία σφετερίστηκαν την μουσική, η βιομηχανία αιμορραγούσε, έχανε χρήματα, καθιστώντας την ανεύθυνη να κάνει οποιεσδήποτε μεγάλες ή σοβαρές εξαγορές. Τώρα, πίσω από το δυνατό τείχος της συνεχούς μουσικής ροής, η βιομηχανία τελικά αρχίζει να παίρνει ξανά μπρος και η μεγάλη συμφωνία της Sony είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι για την υγεία ολόκληρης της βιομηχανίας στα επόμενα χρόνια.

Αυτή την στιγμή η Sony διαθέτει περίπου 2 εκατομμύρια copyrights - συμπεριλαμβανομένου του πολυπόθητου καταλόγου των Beatles - και η εξαγορά της EMI θα διπλασιάσει την εκδοτική της δραστηριότητα. Στο μερίδιο της δισκογραφικής εταιρίας, το μερίδιο αγοράς της Sony είναι περίπου 32%, έρχεται μετά από την Universal (42%), αλλά μπροστά από την Warner (26%).

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM