Η Kaspersky Lab μετακομίζει στην Ελβετία για να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες κατασκοπείας

Η Kaspersky Lab μετακομίζει στην Ελβετία για να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες κατασκοπείας Facebook Twitter
O Eugene Kaspersky, διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab ανακοίνωσε ότι κινεί τη βασική υποδομή της εταιρείας του από την Μόσχα στη Ζυρίχη, μετά από αναφορές ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε το λογισμικό προστασίας από ιούς, για να κλέψει πληροφορίες της αμερικανικής κυβέρνησης.
0

Η ρωσική εταιρεία λογισμικού ασφάλειας Kaspersky Lab ανακοίνωσε τα σχέδια της για τη μετατόπιση μέρους της υποδομής της από τη Ρωσία στην Ελβετία, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη μετά από ισχυρισμούς ότι είχε δεσμούς με κρατικά προγράμματα κατασκοπείας στη Ρωσία.

Οι ισχυρισμοί που προέκυψαν πέρυσι υποδεικνύουν ότι η Kaspersky Lab δημιούργησε backdoors στο λογισμικό ασφαλείας της, επιτρέποντας στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να κατασκοπεύουν τις ΗΠΑ. Μετά από έναν έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 15% των αμερικανικών κυβερνητικών γραφείων είχε ίχνη λογισμικού της Kaspersky Lab στους υπολογιστές του, μέχρι που ο Ντόναλντ Τραμπ, απαγόρευσε τη χρήση του λογισμικού της Kaspersky Lab σε όλες τις υπηρεσίες και γραφεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Διαφάνειας, η Kaspersky Lab προσαρμόζει τις υποδομές της για να μεταφέρει έναν αριθμό βασικών διαδικασιών από τη Ρωσία στην Ελβετία. Αυτό συμπεριλαμβάνει την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων πελατών για τις περισσότερες χώρες, καθώς και την ανάπτυξη λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων ανίχνευσης απειλών.

Βέβαια, ενώ η αξία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν ελάχιστη, οι ζημιές που προκάλεσε η αρνητική φήμη της απαγόρευσης ήταν μεγάλης εμβέλειας, καθώς οδήγησαν αρκετούς εμπόρους όπως το Best Buy να αποσύρει τα προϊόντα της Kaspersky.

Αλλού, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη σταδιακή κατάργηση του λογισμικού προστασίας της Kaspersky Lab, ενώ η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει προειδοποιήσει τα διάφορα εσωτερικά τμήματα της για τους κινδύνους χρήσης ρωσικού λογισμικού ασφάλειας.

Γι΄ αυτό, λοιπόν, μέχρι το τέλος του 2019, η Kaspersky Lab θα έχει ιδρύσει ένα κέντρο δεδομένων στη Ζυρίχη και σε αυτές τις εγκαταστάσεις πρόκειται να αποθηκεύει και θα επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες για χρήστες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Αυτές οι πληροφορίες μοιράζονται οικειοθελώς από τους χρήστες μέσω του Kaspersky Security Network (KSN), ένα προηγμένο cloud-based σύστημα το οποίο επεξεργάζεται αυτόματα δεδομένα που σχετίζονται με ψηφιακές απειλές.

Σχολιάζοντας τη μεταφορά των διαδικασιών και το άνοιγμα του Κέντρου Διαφάνειας, ο Eugene Kaspersky, Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab, δήλωσε: «Σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη βιομηχανία, όπως η δική μας, πρέπει να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών μας, των ενδιαφερόμενων μερών και των εταίρων μας. Η διαφάνεια είναι μια τέτοια ανάγκη και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε εκ νέου την υποδομή μας και να μετακινήσουμε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας δεδομένων στην Ελβετία. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει παγκόσμια τάση για την ψηφιακή ασφάλεια και ότι μια πολιτική εμπιστοσύνης θα υιοθετηθεί από ολόκληρη τη βιομηχανία ως βασική απαίτηση». 

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM