Γιατί η ΙΒΜ απαγόρευσε τη χρήση USB sticks για το προσωπικό της σε όλο τον κόσμο

Γιατί η ΙΒΜ απαγόρευσε τη χρήση USB sticks για το προσωπικό της σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
0

H ΙΒΜ απαγορεύει πλέον στο προσωπικό της να χρησιμοποιεί USB στικάκια, κάρτες SD ή άλλα αφαιρούμενα μέσα μεταφοράς δεδομένων, επειδή φοβάται ότι η κατάχρηση αυτών των εργαλείων μπορεί να επιφέρει οικονομικές απώλειες ή πλήγμα στη φήμη της εταιρείας.

Το προσωπικό της IBM ενημερώθηκε από την Σάμλα Ναϊντού, υπεύθυνη ασφαλείας της εταιρείας για όλο τον κόσμο, ότι οι εργαζόμενοι που πρέπει να μεταφέρουν δεδομένα, ενθαρρύνονται να το κάνουν πλέον μέσω του εσωτερικού δικτύου, σύμφωνα με το BBC. H εταιρεία αναγνώρισε ότι η απαγόρευση των USB sticks και άλλων μικρών φορητών μέσων θα δημιουργήσει δυσκολίες, όμως τη θεώρησε αναγκαία και ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση θα είναι καθολική και θα εφαρμοσθεί σε διεθνές εταιρικό επίπεδο μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Εκπρόσωπος της ΙΒΜ δήλωσε ότι «σε τακτική βάση αναθεωρούμε και βελτιώνουμε τις προδιαγραφές ασφαλείας μας και τις πρακτικές μας, έτσι ώστε να προστατεύουμε τόσο την ΙΒΜ όσο και τους πελάτες μας σε ένα περιβάλλον ολοένα πιο πολύπλοκων απειλών».

 

Ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας Κέβιν Μπομόντ δήλωσε: «Είναι μια γενναία κίνηση από την IBM, καθώς οι συσκευές USB παρουσιάζουν έναν πραγματικό κίνδυνο, καθώς συχνά είναι πολύ εύκολο να εξαγάγει κανείς δεδομένα από μια εταιρεία μέσω αυτών των συσκευών αλλά και να εισάγει κακόβουλο λογισμικό στο σύστημα».

 

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η IBM ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα εφαρμογής του σχεδίου της «καθώς υπάρχει προσωπικό που χρησιμοποιεί USB sticks για θεμιτούς σκοπούς της επιχείρησης, κάτι που θα αναγκάσει τους εργαζόμενους να αλλάξουν τις εργασιακές συνήθειές τους».

 

Από την άλλη, ο Σουμίρ Καράγι, επικεφαλής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας , δήλωσε ότι η απαγόρευση της ΙΒΜ είναι μια «υπερβολική αντίδραση» του προσωπικού κυβερνοασφάλειάς της και εκτίμησε ότι «η κατάργηση των USB δεν πρόκειται να εμποδίσει τους ανθρώπους από το να υποκλέπτουν δεδομένα».

 

Η απαγόρευση της ΙΒΜ έρχεται λίγο πριν τεθεί ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει βαριά πρόστιμα για τις εταιρείες και τους οργανισμούς που δεν διασφαλίζουν τα ευαίσθητα online δεδομένα των χρηστών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ενημερωτικής ιστοσελίδας The Register, που πρώτη «αποκάλυψε» την είδηση, η εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις στελεχών της, εξετάζει να εφαρμόσει ορισμένες εξαιρέσεις στην απαγόρευση των USB sticks.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ