Η Cambridge Analytica κλείνει, η Emerdata έρχεται - Τι συμβαίνει με την εταιρία πίσω απ' το σκάνδαλο του Facebook

Η Cambridge Analytica κλείνει, η Emerdata έρχεται - Τι συμβαίνει με την εταιρία πίσω απ' το σκάνδαλο του Facebook Facebook Twitter
Τα γραφεία της Cambridge Analytica στο Λονδίνο.
0

H Cambridge Analytica μπορεί να χρεοκόπησε αλλά στη θέση της γεννήθηκε η Emerdata. 

Παρά την κήρυξη για πτώχευση και την ανακοίνωση ότι η εταιρεία θα κλείσει, η Cambridge Analytica φαίνεται ότι «κλείνει» μόνο το όνομα που της δημιούργησε τόσο αρνητικό θόρυβο, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Cambridge Analytica μπορεί απλώς να αναγεννηθεί ως Emerdata. Η Emerdata είναι μια νέα εταιρεία δεδομένων που ίδρυσε η μητρική εταιρεία της Cambridge Analytica, SCL Group πέρυσι. Οι εταιρείες έχουν την ίδια διεύθυνση, το ίδιο διοικητικό συμβούλιο και τους ίδιους επενδυτές.

Η επιχείρηση πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica ανακοίνωσε στις 2 Μαΐου του 2018 ότι θα σταματήσει τις περισσότερες δραστηριότητές της και ότι θα κηρύξει πτώχευση εν μέσω ενός αυξανόμενου νομικού και πολιτικού ελέγχου των επιχειρηματικών πρακτικών της, ειδικά εκείνων κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφαση της πάρθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες μετά το σκάνδαλο της συγκομιδής δεδομένων από το Facebook, το οποίο ώθησε ρυθμιστές και νομοθέτες να ξεκινήσουν έρευνες για την CΑ.

Σε μια δήλωση, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της, η CΑ δήλωσε ότι η διαμάχη είχε οδηγήσει μακριά της σχεδόν όλους τους πελάτες της εταιρείας, αναγκάζοντάς την να σταματήσει τις δραστηριότητές της τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στη Βρετανία - το τμήμα εκλογών της βρετανικής θυγατρικής της CΑ, ανακοινώθηκε ότι θα έκλεινε και εκείνο.

Τους τελευταίους μήνες, βέβαια, τα στελέχη της CA και του SCL Group, καθώς και μέλη της οικογένειας Μέρσερ (βασικοί υποστηρικτές του Τραμπ με περιουσία δισεκατομμυρίων), είχαν ήσυχα, δημιουργήσει μια νέα εταιρεία δεδομένων με βάση τη Βρετανία, την Emerdata Ltd. Το όνομα της νέας εταιρείας ακούστηκε πρώτη φορά λίγο μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης της CA.

Βρετανοί νομοθέτες ανησυχούν ότι η «ντροπιασμένη» εταιρεία προσπαθεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της με νέο όνομα χωρίς να τo γνωρίζει το κοινό. Ο Ντάμιαν Κόλινς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ψηφιακού, πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού της Βρετανίας, δήλωσε: «Είναι σαν το θηρίο της Ύδρας στην ελληνική μυθολογία - κόβετε ένα κεφάλι και λίγο πιο πέρα, ένα άλλο μεγαλώνει. Η νέα εταιρεία, νομίζω, ότι θα κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά, αλλά με ένα διαφορετικό όνομα».

 

Η SCL Group, έχει ήδη αποδείξει την πρόθεσή της να συμμετάσχει μέσω άλλων εταιρειών σε αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Έχει αποδειχθεί ότι τα δεδομένα που διαθέτουν αυτές οι εταιρείες στις βάσεις δεδομένων τους είναι ένα πανίσχυρο όπλο που μπορούν να χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει τις εκλογές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Emerdata, ως νέο όνομα, μπορεί να έχει δηλαδή το υπόβαθρο της ίδιας αποσταθεροποιητικής διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, όπως ακριβώς και η Cambridge Analytica.

 

Το διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας περιλαμβάνει τον Τζόνσον Κο Τσουν Σον, επιχειρηματία από το Χονγκ Κονγκ και τον Έρικ Πρινς, ως επιχειρηματικό εταίρο. Ο Πρινς ίδρυσε την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Blackwater, η οποία μετονομάστηκε σε Xe Services όταν εξωτερικοί συνεργάτες της Blackwater καταδικάστηκαν για τη δολοφονία αθώων ιρακινών πολιτών.

Όταν οι New York Times ρώτησαν για το αν η Emerdata θα είναι απλώς μια rebranded Cambridge Analytica, ένας πρώην υπάλληλος της εταιρείας, οι οποίος ζήτησε την ανωνυμία για να περιγράψει εμπιστευτικές συνομιλίες, δεν το αρνήθηκε. «Πρόκειται για μια επιχειρηματική απόφαση, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας Cambridge Analytica θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα μιας ανεξάρτητης έρευνας και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις στη συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο πρώην υπάλληλος της CΑ δήλωσε ότι οι υπάλληλοι είχαν ενημερωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί γενική συνάντηση στα γραφεία του Λονδίνου την προηγούμενη Τρίτη, όπου ο Τζούλιαν Γουΐτλαντ, διευθύνων σύμβουλος της CA ανακοίνωσε τα νέα. «Η ζημιά στη φήμη της εταιρείας ήταν απλά πάρα πολύ σοβαρή και θα ήταν «μάταιο» και «άσκοπο» να προσπαθήσουμε να την αποκαταστήσουμε εν μέσω ερευνών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία», ενημέρωσε ο Γουΐτλαντ.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας στην Ουάσιγκτον ειδοποιήθηκαν αργότερα την ίδια ημέρα. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να επιστρέψουν τις ταυτότητες ή οποιαδήποτε εταιρική περιουσία και να πάνε σπίτι τους. Από εκείνη την ημέρα, τα γραφεία της Cambridge Analytica στην Pensylvania Avenue, είναι κενά εκτός από έναν μόνο άνδρα, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση στους ρεπόρτερ των New York Times.

Σήμερα, εάν κάποιος ψάξει το όνομα Emerdata στο Internet, η Wikipedia θα του φέρει πίσω αυτό το αποτέλεσμα.

Με στοιχεία από τους Financial Times και τους New York Times. 

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM