Οι εργαζόμενοι της Google είναι αντίθετοι στη συνεργασία της εταιρείας με το Πεντάγωνο

Οι εργαζόμενοι της Google είναι αντίθετοι στη συνεργασία της εταιρείας με το Πεντάγωνο Facebook Twitter
O Sundar Pichai, CEO της Google.
0

Χιλιάδες υπάλληλοι της Google απαιτούν από την εταιρεία να βγει από το project τεχνητής νοημοσύνης του Πενταγώνου.

To Project Maven είναι ένα πρόγραμμα νέας γενιάς για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, το οποίο αυτοματοποιεί διοικητικές εργασίες. Στις αρχές του προηγούμενου μήνα αποκαλύφθηκε ότι η Google προσφέρει τους πόρους της στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας για το Project Maven, σε μια ερευνητική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη αλγορίθμων ηλεκτρονικής όρασης, οι οποίοι μπορούν να αναλύουν βίντεο, αναγνωρίζοντας στόχους και πρόσωπα, και βελτιστοποιώντας τη στόχευση των στρατιωτικών drones.

Σε απάντηση, περισσότεροι από 3.100 υπάλληλοι της Google υπέγραψαν μια επιστολή με την οποία καλούν τον CEO της Google Sundar Pichai να επανεκτιμήσει τη συμμετοχή της εταιρείας, καθώς πιστεύουν ότι η Google δεν πρέπει να συμμετέχει σε καμία πολεμική επιχείρηση.

«Η Google δεν θα πρέπει να έχει καμία συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις. Μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε με την κατασκευή όπλων ή την διαχείριση των drones, αλλά η τεχνολογία μας μπορεί εύκολα να διευκολύνει αυτούς τους τομείς», γράφουν οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους.

Οι εργασίες για το Project Maven ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2017 και ενώ οι λεπτομέρειες σχετικά με το τι προσφέρει η Google στο υπουργείο άμυνας δεν είναι σαφείς, είναι κατανοητό ότι πρόκειται για μια ερευνητική πρωτοβουλία του Πενταγώνου για τη βελτίωση της ανάλυσης τηλεοπτικού υλικού.

Στις αρχές Μαρτίου, σε δήλωση Τύπου, ένας εκπρόσωπος της Google επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία έδινε πρόσβαση στο υπουργείο άμυνας στο λογισμικό TensorFlow (ανοικτού κώδικα) που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές μηχανικής μάθησης, οι οποίες είναι ικανές να κατανοούν το περιεχόμενο των φωτογραφιών.

Η Google έχει περιγράψει το έργο της στο Project Maven ως «μη επιθετικό» και η Diane Greene, επικεφαλής του Cloud της Google και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Alphabet, έσπευσε να δηλώσει ότι η τεχνολογία δεν θα χρησιμοποιηθεί για να «οδηγήσει ή να πετάξει drones», ούτε θα χρησιμοποιηθεί «για την εκτόξευση όπλων».

«Η τεχνολογία αυτή επισημαίνει εικόνες για εξέταση από ανθρώπους, και είναι μόνο για μη επιθετικές χρήσεις» πρόσθεσε. «Η στρατιωτική χρήση της μηχανικής μάθησης φυσικά και προκαλεί λογικούς προβληματισμούς. Συζητούμε ενεργά αυτό το σημαντικό ζήτημα σε εσωτερικό επίπεδο και με άλλους καθώς συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε πολιτικές και μέτρα ασφαλείας σχετικά με την ανάπτυξη και χρήση των τεχνολογιών μας».

 

Αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν αρκεί για τους χιλιάδες υπαλλήλους που υπέγραψαν την επιστολή που απευθύνεται στον Pichai. «Ανάμεσα σε ολοένα και αυξανόμενους φόβους μίας μεροληπτικής και οπλισμένης τεχνητής νοημοσύνης, η Google ήδη πασχίζει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του κοινού», γράφουν στην επιστολή. «Η δικαιολογία πως άλλες εταιρείες, όπως η Microsoft και η Amazon συμμετέχουν στο ίδιο project, δε το κάνει λιγότερο επικίνδυνο για την Google. Η ξεχωριστή ιστορία της Google, το μότο της "Don't Be Evil" και η σύνδεσή της με τις ζωές δισεκατομμυρίων χρηστών θα έπρεπε να την κάνουν να ξεχωρίζει».

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM