Τι κρύβει το σχέδιο «Κalamata» της Apple;

Τι κρύβει το σχέδιο «Κalamata» της Apple; Facebook Twitter
1

Η Apple Inc. σχεδιάζει σε δύο χρόνια, όλες οι συσκευές της να «φοράνε» τους δικούς της, in-house επεξεργαστές, αντικαθιστώντας εκείνους της Intel Corp. στους Mac υπολογιστές, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Bloomberg. To νέο αυτό project έχει την κωδική ονομασία «Kalamata».

Οι Ian King και Mark Gurman του Bloomberg News αποκάλυψαν χθες την είδηση ότι η Apple μέχρι το 2020 θα αντικαταστήσει τους επεξεργαστές της Intel με δικούς της, ξεκινώντας από τα 12 ιντσών Macbooks. H πρωτοβουλία, με την κωδική ονομασία «Kalamata», (άγνωστο ακόμη γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο όνομα) βρίσκεται ακόμα στα αρχικά αναπτυξιακά στάδια, αλλά έρχεται ως επόμενο βήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής, ώστε σύντομα όλες οι συσκευές της Apple - συμπεριλαμβανομένων των πιο διάσημων μηχανών της Mac, iPhones και iPads - να λειτουργούν ομοιόμορφα και χωρίς κανένα εμπόδιο. Ένα τόσο μεγάλο πλάνο, το οποίο τα διοικητικά στελέχη της εταιρείας έχουν ήδη εγκρίνει, πρόκειται να οδηγήσει σε μεταβάσεις πολλαπλών σταδίων.

Αρχικά, η Intel θα χάσει ένα σημαντικό πελάτη. Η Apple παρέχει στην Intel ένα 5% των ετήσιων εσόδων της και σίγουρα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μετά την αποκάλυψη της είδησης οι μετοχές της Intel είδαν μια πτώση της τάξης 9,2%, την μεγαλύτερη στη ζωή της μετοχής της στα τελευταία δύο χρόνια.

Για την Apple η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η κατασκευή κινητών και επιτραπέζιων συσκευών που χρησιμοποιούν κοινό σχεδιασμό στους επεξεργαστές, θα μπορούσε να ωφελήσει την εταιρεία να στηρίξει ένα σημαντικό έργο που από καιρό ήθελε να δημιουργήσει: μια πλατφόρμα εφαρμογών που θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράφουν ενιαίες εφαρμογές για iPhone, iPad και Mac. Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει ένας ARM επεξεργαστής όπως ο Apple A10 Fusion στα Mac (τουλάχιστον στα φορητά), είναι η καλύτερη επικοινωνία hardware και software, ταχύτερα γραφικά, και αυξημένη απόδοση μπαταρίας.

Κάπου εδώ να θυμηθούμε ότι η Apple ξεκίνησε την μετάβαση των Mac υπολογιστών το 2005, όταν η εταιρεία επέλεξε τα chip της Intel έναντι των PowerPC της IBM. Σήμερα, τα iPhones και τα iPads της Apple με δικούς της επεξεργαστές χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα iOS, ενώ οι υπολογιστές Mac με επεξεργαστές της Intel τρέχουν το σύστημα macOS.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κοινός σχεδιασμός επεξεργαστών, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στα κινητά gadgets της Apple θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν αρκετά γρήγορα για να τροφοδοτήσουν και τους φορητούς Mac, και στο μέλλον, ακόμα και πιο απαιτητικές επιφάνειες εργασίας. Ο επεξεργαστής A10 Fusion στο νέο καινούργιο iPad 9,7 ιντσών, για παράδειγμα, είναι τόσο ισχυρός που μπορεί να επεξεργάζεται το μοντάζ και το rendering ενός βίντεο 4K στο iMovie, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Βέβαια, ενώ η μετάβαση στους Apple επεξεργαστές στους φορητούς υπολογιστές της εταιρείας δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν το 2020, οι αλλαγές στην πλευρά του λογισμικού της, λογικά, θα ξεκινήσουν πριν από αυτό. Αλλά, όλοι γνωρίζουμε καλά ότι πριν την επίσημη παρουσίαση ενός προϊόντος η Apple δεν πρόκειται να αποκαλύψει τι επεξεργαστές φοράνε οι μηχανές της. Και κάπου εδώ να τονίσουμε ότι τέτοιου είδους φήμες κυκλοφορούν εδώ και μια δεκαετία. Το 2012, πάλι το Bloomberg είχε ισχυριστεί ότι ο γίγαντας της τεχνολογίας θα είχε αφήσει την Intel μέχρι το 2017, κάτι που προφανώς δεν συνέβη ποτέ. 

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια